Jazzhands

Mera smörj!

Hej Caroline,
lyssnade på Stil i podradio idag men tyckte inte att det framgick särskilt bra vad man ska använda alla olika oljor till! Det skulle vara väldigt intressant och användbart med mer information och handfasta tips.
Antonia

 

Hej Antonia!

Oljor används till hudvård. De är skyddande, fuktgivande, läkande och i viss mån näringsrika, i synnerhet på E-vitamin. Olika oljor har mer eller mindre av dessa egenskaper. Feta oljor är mer skyddande, torra mer fuktgivande. Man kan mycket väl blanda oljorna så att man får en blandning av allt man är ute efter, till exempel en fuktgivande olja med skyddande egenskaper.

Man kan också använda olja som rengöringsmedel och lösningsmedel, vilket gör dem bra för att ta bort smuts, makeup och andra orenheter.

Eftersom de drar åt sig doft lätt använder man också olja till parfymer. Mest jojobaolja.

De kan också ha en rent kosmetisk effekt, alltså att de tillför lyster eller “shine”, till exempel i håret eller dekollekaget.

Hoppas att det ger dig mer koll?

Caroline

Etiketter None

 • Alexandra, 8:14 pm March 19, 2011:

  Hej! Vilken underbar blogg du har, blev helt förälskad när jag råkade hitta den igår. Jag har klickat runt lite i arkivet och hittat att du brukar svara på parfym frågor i stuk med “vilken passar mig”. När det kommer till att hitta “rätt” i denna jungel känner jag mig väldigt lost då man hela tiden får intalat att valet av parfymen definierar vem man är, det är ju ingen lite press det. Så nu undrar jag om du skulle kunna hjälpa mig med att hitta en ny parfym? Mina favoriter hittills är nog Chloé Intense, Diors Pure Poison, Hugo Boss Deep Red, Chanels Allure, Armanis Idole och London av Paul Smith (som inte verkar gå att hitta någonstans längre) – så har du ett förslag på vad jag kanske borde lukta lite extra på? Skulle gärna ha en lite träigare doft.

 • B, 11:15 am March 20, 2011:

  Hej! Jätte bra tips med oljorna. Jag har alltid använt olja i ansiktet, och då har det varit ren virgin olive oil. Det har funkat bra i 10år, och jag har inga hud problem, men nu när jag läser om olika sorters olja så blir jag nyfiken. Jag antar att olivolja är en “fet” olja, som är mer skyddande än fuktgivande? Jag skulle gärna vilja prova en fuktgivande istället nu, när jag förstår att det finns skillnad! Förutom nattljusolja, som jag inte riktigt vet vad det är, finns det någon annan olja, som brukar finnas i hälso/mat butiker som är “torr” och återfuktande, som du kan tipsa om?
  Bästa hälsningar

 • Caroline Hainer, 11:43 am March 20, 2011:

  Du vill prova en bra torr olja som går ned i huden och tillför fukt? Det beror lite på din hudtyp vilka torra oljor som passar bäst. Du skriver att du inte har några hudproblem (Ã…h, grattis!) så jag utgår från att du har “normal” hud. Gurkörtolja funkar på alla, den är utmärkt och fräsch. Tistelolja också.
  Jojobaoljan än halvfet, lätt att få tag i och funkar bra. Den är inte lika fet som olivoljan, eftersom du är van vid dem kommer jojobaoljan att kännas något torrare. Aprikoskärnolja och hasselnötsolja är också halvtorra och universala. Nyponfrö funkar bra på aknehud, fet hud och lite glåmig hud. Den fräschar upp. På torr hy också, men då behövs en fetare olja som komplement.
  Halvfeta sesamoljan tycker jag om, den har jag på naglarna. Blanda med lavendel för lite lugnande och avslappnade effekt på både hud och sinne.

  Dessa oljor kan du förstås blanda, gärna också med lite fet olja så att de glider fint. Hoppas att du hittar en favorit!

 • bebe, 5:29 pm March 20, 2011:

  du är som ett helt uppslagverk! underbart hur mycket jag lär mig av din blogg.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen