Jazzhands

Yum Yum Yum!

Hej Caroline!

Underbar blogg för det första!

Om jag nu har förstått det rätt så är mineraloljor feta oljor (?) och dessa kan lätt skapa ett beroende. Detta upplever jag att många läppbalsam gör. Vet du något läppbalsam som innehåller torra oljor och alltså inte skapar det där fruktansvärt jobbiga beroendet?

Och du får rätta mig om jag fått något om bakfoten :)

 

 

Hej!

Det är knepigt det här med oljor. De feta och torra oljorna tillhör de naturliga oljorna, alltså de som tas från till exempel växtriket. Det hörs nästan på dem: rapsolja, avocadoolja, majsolja…(dessa är feta). De kan du absolut ha på läpparna.

Mineraloljorna, däremot, heter som de gör för att de inte tas från växtriket. De tillhör alltså inte grupperna ovan, och knappt familjerna feta/torra heller eftersom de inte har samma egenskaper.
Den vanligaste mineraloljan är paraffin (som också kan heta paraffinum eller petrolatum på din produkts innehållsförteckning). Den framställs visserligen “ur marken” (kallades förr för bergsolja eller klippolja). Man destillerar bort bensin och fotogen ur mineraloljan (råoljan) så att man får fram en smörjolja (paraffin, bivax, vaselin…).

Det är den smörjoljan vi använder i till exempel läppbalsam. Den innehåller inga vitaminer, inga fettsyror. Tekniskt och kemiskt sett är de varken oljor eller fetter. Vissa studier har visat att mineraloljor är cancerogena i stora mängder, så man har begränsat användningen och innehållet av dessa, i alla fall i EU.

De skyddar, mjukgör, är billiga och luktar ingenting (så att man kan lätt tillsätta doft). Det är därför de funkar bra i till exempel välsmakande läppbalsam. Man tillsätter en ester och så smakar det jordgubbe.
Men, precis som du påpekar, så är de beroendeframkallande. Inte i bemärkelsen att man måste ha en fix annars får man abstinens, men i att man behöver mer och mer för att mineraloljorna tunnar ned hudens egen förmåga att bilda fukt och skyddande fett.

Svaret på din fråga är därför – köp ett läppbalsam utan paraffin! Känner du dig osäker på att läsa innehållsförteckningen, så köp ett ekocertifierat läppbalsam. Dr. Hauschka och Weleda, till exempel, har sådana. Kolla hälsokostaffärer, eller – faktiskt – tillverka ett eget cerat. Det är inte alls svårt. Finns massor av böcker och sidor med recept.

Hoppas att det svarade på din fråga?

Caroline

Etiketter None

 • emma, 1:02 pm March 20, 2011:

  Burt’s bee läppbalsam, innehåller den också mineralolja? som bivax?

 • Caroline Hainer, 2:03 pm March 20, 2011:

  Inte vad jag kan se, bara en blandning av olika välgörande och skyddande oljor:
  http://global.burtsbees.com/natural-products/lips-lip-care/beeswax-lip-balm.html

  Bivax i sig är inte mineralolja men kan utvinnas därifrån. Man tillsätter gärna paraffin till äkta bivax som är mycket dyrare och finare. Detta för att bivaxet, det äkta, är jättehållbart och ett bra konsistensmedel (gör stift tjocka etc). Gissar att tex Burt’s bees använder den dyra sorten, men i kanske lite mindre mängd?
  Bivaxet ger glans och en skyddande hinna med till skillnad från paraffin så täpper den inte till porerna. Det innehåller lite A-vitamin men är i stort sett inte särskilt näringsrikt. Den har andra egenskaper, som de ovan.
  Bivax innehåller mineraler, men det gör den inte till en mineralolja. På samma sätt som ett mineralvatten inte är en mineralolja.

 • Erica, 5:56 pm March 20, 2011:

  Vilken väldigt fin blogg du har! Jag är nog lite av en parfymnörd fast en ganska nybliven sådan. Har i något år letat runt och läst tusen grejer på fragrantica och luktat på det mesta blommiga/fruktigt blommiga som finns i Sverige. Alltid på jakt efter den optimala doften. Har nästan hittat rätt. Letar fortfarande. Mina favoriter är Burberry The Beat EDT och Chanel Chance – Eau tendre. Om du kommer på någon doft som verkligen borde passa mig får du hemskt hemskt gärna säga till, Kram kram

 • nora, 10:50 pm March 20, 2011:

  Heje!
  Jag letar efter en ny parfym. Är sjutton år och har haft miss dior cherie, demeters rain & nu Marc Jacobs splash pomegranate. De har passat mig bra men jag är trött på de “rena” och lite fräscha dofterna. Tror att jag & Chloe by chloe passar rätt bra men den känns lite för mycket som ett säkert kort. Har sprutat på mig lite chanel coco så fort jag haft chansen men är inte säker på om den skulle fungera för mig. Den känns lite svårburen men samtidigt dras jag till den.
  Vad tror du? Skulle det gå eller behöver man vara en gammal kärring med klirrande smycken för att kunna bära upp den? Eller Har du något annat tips som skulle funka för mig?
  Supertacksam för allt grymt du skriver!

 • alva, 10:54 pm March 20, 2011:

  Vill också slå ett slag för crazy rumours! rätt billiga lipsyl gjorda på naturliga oljor i jättemånga goda smaker.

 • Kattis, 10:59 am March 21, 2011:

  Hej Caroline. Kan du hitta den gemensamma nämnaren bland följande parfymer?
  – Angel (Mugler)
  – Le Roi Soleil (Salvador Dali)
  – Parfume de Peau (Montana)
  – Aromatique Elixir (Clinique)
  – Black (Bulgari)

  Skulle du vilja ge mig namnet på det parfymeri i Bryssel som du tyckte var så bra. Jag kunde inte se i artikeln att du skrev ut namnet.

 • Caroline Hainer, 11:14 am March 21, 2011:

  Här rasslade det till i mailboxen/kommentarspåret!

  En fråga kan jag svara på med en gång:
  http://www.senteursdailleurs.com/ heter parfymeriet i Bryssel.

  Parfymfrågorna lovar jag att återkomma till.

 • Anna, 8:40 pm March 21, 2011:

  Ã…h, tack! Det gav verkligen svar på min fråga!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen