Jazzhands

Molekylärbiologi: gnugga handlederna?

Hej Caroline!

Tack för en otroligt välskriven och informativ blogg!

Jag har en fråga, vill minnas att någon berättade för mig, angående hur man ska spraya på sig parfym, att man absolut inte ska “gnugga in” parfymen på kroppen, alltså t.ex. inte gnugga handlederna emot varandra efter man parfymerat dem. Detta skulle, enligt den här personen, på grund av friktionen mellan huden rubba något i parfymen som gjorde att den luktade “fel”. Finns det någon sanning i det här påståendet undrar jag?

 

Hej!

Det ligger någonting i påståendet. Man brukar säga att det “rubbar molekylerna”, eller att man “krossar” dem när man gnuggar två parfymerade vrister mot varandra. Well, det ska man väl ta med en nypa salt.
Personligen rycker jag på axlarna åt det, man kan absolut göra en liten gnuggning, en snabb dutt per automatik. Däremot ska man absolut inte gnugga hårt och/eller länge eftersom man då värmer upp huden. Läsare av denna blogg borde vid det här laget veta vad som händer med parfym på varm hud…

…just det, den dunstar och försvinner! Det är därför man köper summer editions av parfymer, till exempel, för att den alkoholtyngda doftblandningen inte ska dunsta i värmen.
Gnuggar man för mycket så att huden hastigt blir varm och parfymen dunstar – ja, då doftar den heller inte som den ska. Den doftar bara som en blek skugga av sin glans. Toppnoterna försvinner direkt.
Gör ett experiment: spraya dina båda armleder med parfym. Låt en torka i luften, och låt den andra gnida sig mot huden. Lukta sen.

Caroline

PS. Tack för din kommentar. Det är jätteroligt att du gillar min blogg.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen