Jazzhands

Dofta hud? Ett litet inlägg om skin scents.

Nu till min fråga som jag hoppas att du kan besvara. Det är så att jag är trött på att lukta parfym. Min önskan skulle vara att lukta människa, ja inte svett eller så. Bara något som “fördjupar” och gör att man luktar skitgott, och utan att folk kan säga att jag bär parfym. Är det möjligt?

 

“Skin scents” är dofter som doftar hud. Eller, riktigt så enkelt är det inte. Skin scents, en term som parfymkonnässörer älskar, är lätta dofter som smälter in i huden och finns kvar hos oss länge. Man får intrycket av att de gillar vår hud så mycket att de hänger kvar där och blir en del av oss (tack vare ingredienser som musk och sandalwood). Till slut tänker vi “gud som gott jag luktar… helt av mig själv!”.

Dofter som vi tycker luktar hud tillhör den animaliska familjen, som musk och ambra. Också pudriga dofter och milda blomster som iris får oss att tänka på hud. Självklart också vanilj. Vi påminns om rengöringsprodukter, bebisar och barndom när vi luktar på dem. Det rena, oskyldiga, oförstörda.

Vill man bara dofta nytvättad t-shirt finns en uppsjö med dofter (Clean till exempel, och New Bowery från Bond No.9 – en ypperlig doft i genren), men skin scents är något annat. De är mjuka, levande, organiska…

Nu till din fråga. Jag tycker att du ska försöka prova Grace från Philosophy snarast. Bor du i Stockholm är det Cow som gäller.

Här är några andra alternativ:

Kouros från Yves Saint Laurent
Bulgari pour Homme
Gucci PH II
The Body Shop White musk
Guerlain Cologne no. 68
L’Eau Ambrée från Prada

Etiketter None

 • My, 8:03 pm May 7, 2011:

  Jag har haft Inner Grace doften, älskar den. Var tvungen att köpa den hudkrämen. Doftar ljuvligt. Amazing Grace är också en favorit helt klart. Cow är bäst!

 • agnes, 8:12 pm May 7, 2011:

  jag skulle vilja ha en parfym som luktade solvarm hud, det måste ju vara den bästa doften…

 • vilma, 10:29 am May 8, 2011:

  tycker du man kan ha prada l’eau ambrée fast man är just och just tjugo år gammal? de flesta tycker att det är en väldigt “mogen” doft, men jag älskar den ju! är det tant-varning?

 • Caroline Hainer, 3:30 pm May 8, 2011:

  Vilma, jag uppfattar inte L’Eau Ambrée som en tantdoft på något sätt. Inte alls, faktiskt. Mogen behöver ju heller inte betyda tant. Du kanske är en mogen tjugoåring?
  Dessutom beror mycket på hur mycket du har på dig, tycker jag, och om du känner dig bekväm med doften. Då blir det din doft och ingen annans. Ingen tants.

 • Caroline Hainer, 3:33 pm May 8, 2011:

  Agnes, Intuition från Estée Lauder ska tydligen dofta solvarm hud. Har inte känt den själv, men det kanske kan vara värt en sniff. Annars rekommenderar jag dofter med mycket amber i, alltså ambra (och inte kåda som man felaktigt kan tro). Det är en animalisk doft som doftar mycket hud, men lite varmare. Narcisco Rodriquez for her i oljeform brukar nämnas när man talar om varm hud…!

 • lisa, 9:21 pm May 8, 2011:

  Så bra tips, har själv gått och funderat på detta ett längre tag! Vill inte lukta parfym, men inte heller “tvätt”. Finns det parfym som luktar regnvåt asfalt / regnvått gräs?

 • Jessica, 1:39 pm May 14, 2011:

  Som vanligt utmärkta tips. Tycker även att Emporio Armani Lei/She, Kiehl’s Original musk oil och Andrea Maack Smart kvalar in som skin scents.

 • Caroline Hainer, 4:05 pm May 14, 2011:

  Jessica, Kiehl’s Original musk oil är självskriven. Absolut. Tack för den.

 • Caroline Hainer, 4:05 pm May 14, 2011:

  Estée Lauders Sensuous borde också kvala in. (Jag älskar Sensuous Noir, dock inte en skin scent men ett mästerverk).

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen