Jazzhands

Let’s talk about talk!

Talk. Låter det gammaldags? Något torrt som har med mormors linneskåp att göra, eller kanske småbarnsrumpor?
Dags att omvärdera talket, tycker jag.

Utomlands (och med utomlands menar jag övriga Europa, i stort sett, i huvudsak England och Spanien) är talk, eller kroppspuder, en vanlig produkt. Man pudrar in sig själv efter duschen, för att minska svettning. Pudret kan gärna vara parfymerat lite grann, så att hela kroppen luktar gott, om än diskret. Används också i torrschampo eftersom det suger upp fukt så bra. Ett perfekt användningsområde för skeptikern som inte vill pudra hela kroppen är att smörja in fötterna med talk, i synnerhet om sommaren eller när fötterna ska ned i ett par varma gympadojor. Tji odör och fotsvett!

Och så lite fakta: Talk är naturens allra mjukaste mineral (ja, det är en mineral) och finns i bergarten täljsten. Den bryter man och sedan maler man den fint, fint, fint. Man ska vara försiktig med att andas in talk, med det gäller ju med alla puderprodukter. De kan irritera luftvägarna.
Att många mineralpuder skryter med att de bara innehåller naturliga mineralpulver och inget talk är lite knasigt eftersom talk är ett naturligt mineralpuder. Det fäster inte så bra på huden om man avser att ha det bara som puder, och bör blandas ut med saker för att få en fin färg (det är kritvitt) så visst, det är ju inte på något sätt idealiskt för ansiktet. Men ändå. Det enda man absolut inte ska göra är att använda det på “intimare ställen”. Det är en stor no-no.

Så för er därute som besväras av starka dofter, som vill dofta diskret men inte är helt sugna på parfymerad body lotion är talkpudret ett alternativ. Man kan använda parfym innan och sedan dusta lite talk på för att minska doften även om jag än en gång vill påpeka att jag tycker att det är oerhört svårt att dofta för mycket parfym, om man inte har försvagat doftsinne. En normal dos är sällan, sällan för mycket och något som stör.

Nå, här har Cath Kidston en fin liten variant för den som vill ha en mild rosdoft. Engelska Penhaligon har utsökta varianter som doftar milt. Juicy Couture och Elizabeth Arden har puffiga, glittriga varianter i rosa nästan kitchiga förpackningar. Det är mer kroppspuder än talk (talk ska inte glittra) men hey…samma idé. Crabtree & Evelyns version är fin, bra för trötta händer som jobbar i trädgården. Kostar inte heller skjortan.

Men det finaste måste vara den här ljuvliga, vita tårtan från Oscar de la Renta. Komplett med en blomma på toppen. Ack.

 

Etiketter: , , , , , ,

 • Erica, 10:41 am May 9, 2011:

  Vad spännande! För många, många år sedan köpte jag en burk med talk/något puderpulveraktigt i alla fall från lush. Det heter candy fluff och luktar som en hel godisbutik. Har aldrig använt det men man kanske skulle utforska den här världen lite mer. verkar ju rätt spännande.

 • Dina, 11:34 am May 9, 2011:

  Visserligen inte samma sak, men Body Shop hade en fantastiskt söt liten glittrande kroppspuder i flaska med puff. Det fanns i vintras, men jag vet inte om det är kvar. Verkar vara en Winter Edition. Vackert skimrande blir huden i alla fall. Och vacker på sminkbordet.

  http://www.pssion.se/2010/10/the-body-shop-the-joy-of-sparkle-vintern-2010/
  http://emla82.blogspot.com/2010/12/body-shop-sparkler.html

 • Sister, 1:25 am May 10, 2011:

  Kul! Jag fick en burl Crabtree&Evelyn Liley of the valley-ppuder för många år sedan. Den doftade ljuvligt, men jag hade ingen aning om vad den skulle användas till.. Så tyvärr fick den bara assistera när jag skulle färga håret och ville kunna ta av och på mig plasthandskarna utan problem. Huden blev verkligen mjuk.

  Penhaligon var ett nytt märke för mig, vet du någon stans i Stockholmstrakten där man kan dofta på dem?

 • Frida, 10:36 am May 10, 2011:

  Hej Caroline!
  Tack för din fina och inspirerande blogg. Jag funderade på det här med ingredienser i parfymerna, nu när man uppmärksammar innehållet i våra kostmetika/hygien/parfymprodukter allt mer, bl.a. i boken Badskumt. Innehåller de “bra” parfymerna “naturliga” (hur man nu ska definera det), miljövänliga och hudvänliga ingredienser, eller är det till en viss grad kemiskt oavsett? Det skulle vara intressant att få veta om det finns någon vanligt förekommande ingrediens i parfymer som inte är miljövänlig/hudvänlig osv och vad man ska se upp för?

 • Caroline Hainer, 11:43 am May 11, 2011:

  Talk håller dessutom i en absolut evighet. Man kan använda det innan man vaxar sig också. Dusta armhålorna så att de blir helt torra så glider vaxet på enklare (och av!).

 • Caroline Hainer, 11:49 am May 11, 2011:

  Frida, det är en bra fråga självklart och jag tycker att det är bra att “folk” blir mer och mer intresserade av ingredienser i produkter man faktiskt förser kroppen med. Då kanske man även med konsumentmakten kan utöva vissa förändringar? Det har gått i viss mån, till exempel bannade man ju “the big three” (som ämnena kallas) i nagellack, vilket gjorde att en del stora märken fick göra om sin formula.

  http://www.alllacqueredup.com/2007/05/big-3-chemicals-that-is.html

  Jag återkommer med ett inlägg!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen