Jazzhands

Regniga dagar under en annan himmel…

Har själv gått och funderat på detta ett längre tag! Vill inte lukta parfym, men inte heller “tvätt”. Finns det parfym som luktar regnvåt asfalt / regnvått gräs?

 

Tro mig, det finns parfymer för allt. Vi börjar med din reflektion om att vilja lukta parfym men inte tvätt. Det är en viktig sak, det där. Idag går man mer och mer ifrån det här med att diskmedel och tvättmedel ska dofta citron eller såpa, numera finns det ju tvättmedel som doftar grönt te och diskmedel med rosmarin vilket gör att vi i våra luktsinnen kan börja koppla samman “tvätt” med alla möjliga dofter. Det viktiga är dock att komma ihåg att parfymer, riktigt bra parfymer, använder sig av fantastiska råvaror. De är inte syntetiskt framtagna för att lukta till exempel ros. De luktar ros för att de innehåller miljoner och åter miljoner rosenblad. Så lukta närmare, lukta ordentligt, lukta på huden. Tvätt? Kanske. Men en riktigt parfym doftar drömmar, bilder och någonting äkta.

Det gör varken diskmedel eller såpa. Förutom socialrealism och skurknän.

Nå. Skin scents, alltså hudnära och huddoftande parfymer är en början. Skippa Clean som luktar ren, vit bomulls-tröja och botanisera vidare. Marc Jacobs Rain luktar regnvått gräs. Den luktar också daggvåta blommor och fuktig trädgård men någonstans där i allt det våta finns en trädgård full med gräs.
Kiehl’s har en parfym som heter Forest Rain som luktar regnvåta barrträd och bark. Och, tycker jag, som en regnskog. Något tungt, sött, fuktigt, sövande…
Demeter har självklart en flaska som heter Rain. Den är okej, men Thunderstorm är bättre! Den luktar som när hela luften darrar där sekunden precis efter och innan åskmullret! Det är sant!
CB I Hate Perfumes har en parfym som heter Winter 1972 som doftar slask, grå snö och storstadsvinter, släpa pulkan, våta skor och kalla tår. Men allt det där ihop luktar också blöt och deppig asfalt, tycker jag.

 

Etiketter: , ,

 • Anna Norell, 10:27 am May 10, 2011:

  Jag tycker Guerlain’s Apres L’Ondee är ett bra doft som luktar regn. Ganska så melankolisk dock, passar inte alla dagar i veckan.

 • lina, 1:26 pm May 10, 2011:

  clean har en som heter outdoor shower fresh som jag tycker luktar lite gräs… men clean-parfymerna känns ofta lite för fräscha och inte så typ.. djupa och äkta

 • lisa, 9:34 pm May 10, 2011:

  Tack snälla Caroline, du är ju en guldgruva! Thunderstorm låter mycket lockande. Ska iväg och ta mig en sniff snarast. Och Rain kanske. Och alla de andra.

 • Jessica, 10:07 pm May 11, 2011:

  Hej Caroline, nu fick jag äntligen möjlighet att kolla på din blogg. Tack, verkligen läsvärt. Själv är jag hooked på Outdoor shower fresh sedan ett par månader tilbaka när det gäller regnvått hår och daggfriskt gräs. Hälsn. Jessica berghult

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen