Jazzhands

Farliga parfymer?

Jag fick en fråga om farliga ingredienser i parfymer och jag tycker att det är en bra och viktig fråga. En diskussion som bör och måste tas om och om igen.
Jag läser mycket om ingredienser i olika produkter, och blir – precis som många andra – bekymrad över antalet giftiga kemikalier runt omkring oss. Ser man filmen Underkastelsen eller läser Not just a Pretty Face så blir man rätt så deppig. Kemikalier precis överallt. Och inte spelar dosen någon roll heller, det är liksom redan kört. Och allt som hamnar kroppen hamnar så småningom i kroppen dessutom.
Det är ett ämne som inte ska förringas. Som sagt, jag följer debatten så mycket jag kan. Dels för egen del men också för att det känns som en viktig sida av den bransch jag jobbar i och är intresserad av. Så det korta svaret är – jo, parfymer innehåller kemikalier och syntetiska ämnen. Och ja,  som så mycket annat kan de orsaka hälsoproblem. Mest handlar det om allergiska besvär, hudirritationer och astma hos användare eller känsliga personer i användarens närhet. Parfym innehåller ju som bekant också alkohol (etanol), vilket i sig kan fungera irriterande och uttorkande för känslig hy och i värsta fall rubba skyddet mot fria radikaler i kroppen. Man kan också uppleva huvudvärk och liknande av stark doft eller vissa pikanta dofter.
Det betyder inte att naturliga parfymoljor eller liknande alltid är ett bättre. De kan också vara ohälsosamma. Precis som en person kan vara allergisk mot naturliga saker som tomat, nötter eller pollen, så kan man få allergiska besvär när dessa, eller andra naturliga ingredienser förekommer i skönhetsprodukter. Att gnugga gräs i ansiktet är inte nödvändigtvis en bra idé.
Så ja, det finns kemikalier i parfym, som kan vara potentiellt ohälsosamma. Vill man inte bidra till ökade kemikalier i omlopp så bör man givetvis välja att avstå från att köpa parfym.
Man bör framför allt undvika billiga produkter som luktar misstänkt mycket syntet. I dem kan man hitta otäcka saker som klorin, aceton, anti-freeze och alla möjliga saker som i större doser kan orsaka än större hälsoproblem. Här är en lista på ingredienser, som de står listade på innehållsförteckningen, och som länkats till olika problem från hudirritationer till andra besvär, till och med cancer.

Det är svårt att vara konsument idag, det finns så mycket man handlar som bidrar till en ökat försämring av både miljö, produktion och konsumentmoral. Men – och här är väl min stora poäng i det hela – man kan välja. Jag köper hellre en parfym av hög kvalitet med förvisso kemikalier (det kommer vi inte ifrån) men en betydligt högre grad av doftessens från blommor och blad, än en billig, supermasstillverkad slit-och-släng-parfym som man antingen tröttnar på eller bara slänger. Det som förstör, som jag ser det, är inte de rejäla, värdesatta, älskade parfymerna utan de massproducerande Paris Hilton/Naomi Campbell/Axe/whatever-parfymerna och deras motsvarigheter i alla andra produktbranscher som mode, inredning och whathaveyou. Välj bort eller välj med omsorg. I fråga om mat, tandkräm, hårfärgningsmedel…och parfym. I den mån man kan.

Etiketter None

 • Linda Johansson, 10:59 am May 21, 2011:

  Det är ju extremt svårt att undvika vissa grejer. Limonene t ex, finns det en enda produkt inom tvål, schampo, tvättmedel osv som INTE innehåller det? Eller blandar jag ihop det med ett liknande namn?

  Det handlar både om vilken sorts produkter som finns tillgängliga att köpa och hur mycket pengar man KAN spendera på basvaror som tvättmedel och (hand)tvål.
  Jag skulle mer än gärna köpa så ekologiska och naturliga produkter som möjligt, även om jag tycks vara allergisk mot eteriska oljor också. Men jag bor i en liten stad där utbudet inte är särskilt stort och att beställa över internet känns både jobbigt och dyrt.

  Jag kan inte spendera hur mycket pengar som helst. Så det känns trist…Jag vet ju att det finns massor av kemikalier som jag inte vill ha i min kropp, men vad ska man göra när man är låginkomsttagare och varken festar, röker eller dricker, men pengarna räcker ändå inte?

 • Caroline Hainer, 4:49 pm May 25, 2011:

  Nej, du har helt rätt. Limonene finns i, i stort sett allt som är parfymerat. Den goda nyheten är att det oftast rör sig om en väldigt liten mängd. På innehållsdeklarationerna står de största ingredienserna först, och limonene kommer i regel alltid långt ned.

  Den dåliga nyheten är att den kan vara dålig för miljön (om detta tvistar de lärde) och det är en av de mest allergiframkallande ämnena. Trots det så ingår limonene ofta i produkter som marknadsförs/stämplas som milda, rena, naturliga, icke-allergiframkallande, dermatologiskt supertestade…
  2002 slog några svenska forskare fast varför allergitester så ofta kommer fram till att hudvårdsprodukter (och limonene) inte irriterar, trots att folk uppenbarligen får hudirritationer av dem. Svaret: allergitesterna utförs alltid med färska hudvårdsmedel, medan folk använder ju i regel halvgamla och gamla produkter som stått på hyllan i affären eller hyllan hemma ett tag.

  Vad gäller limonenen som doftämne så är ju risken för irritation alltid större med produkter som ligger kvar på huden till skillnad från sånt som sköljs bort, som tvål och schampo. Men känner man inte av någon irritation så är man heller inte allergisk.

 • Mer gift… - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 5:10 pm May 25, 2011:

  […] På tal om det här med giftiga ämnen i parfymer…Så här skriver en bloggläsare: […]

 • Elin Nilsson, 9:44 am May 27, 2011:

  Hej!
  Jag tycker jätte mycket om din blogg om parfym och doft, men detta inlägget gör mig besviken.
  Har du kopierat de innehållande ämnena direkt från en hemsida och inte brytt dig om att göra någon efterforskning? Tex. “Derivates” vad är det? Och att du tar med etanol på listan som egentligen inte är speciellt giftigt.
  Jag förstår om du inte är någon utbildad kemist men att länka ämnen till cancer är kanske lite drastiskt.

  MVH

 • Caroline Hainer, 11:26 am May 27, 2011:

  Hej Elin!
  Jag är inte kemist nej men det ska inte ursäkta felaktig information. Jag läser mycket. Problemet är att mycket information som finns och som jag läser är så himla motsägelsefull. Jag gillar Paola Begouns böcker (“Don’t go to the cosmetics counter without me”) som recenserar produkter utifrån innehåll och vad de kan tänkas göra versus påståendena om vad de sägs göra. Hon har också en lista i böckerna och på hemsidan, på ämnen och vilka som anses orsaka hudirritationer eller inte. Den brukar jag använda.
  Några men inte alla av ämnena ovan är länkade till cancer men inte bevisade. Parabener är väl också en sådan het potatis som may or may not länkas till cancer. Så visst kan man undvika dem, men att använda produkter som innehåller dessa ämnen betyder inte att man nödvändigtvis får cancer, om det är så texten uppfattas så ska jag ändra i den. I så fall tackar jag för påpekandet. Och i fallet etanol så är det inte länkat till cancer, jag ser att texten kanske är oklar där, (men väl listad som ett ämne att undvika om det utgör en stor del av produkten, den är uttorkande (alkohol), hudirriterande och kan orsaka problem med fria radikaler. Och här citerar jag Paola Begoun).

  PS. Derivatives är en sjukt slarvigt använd term. Den tar jag bort. Tack för påpekandet. Mineral oil derivatives och animal derivatives men där är ju inget bevisat även om man i EU vill förbjuda det senare. Jag tar bort från listan. Tack.

 • Caroline Hainer, 11:30 am May 27, 2011:

  Nu har jag uppdaterat så att det ska vara lite tydligare!

 • Maria, 12:35 pm August 27, 2011:

  Det finns massor av ekologiska produkter som inte innehåller limonene, flera gör det men otroligt många är utan.

  Sedan så kan jag också tala om att klassiska fina parfymer också kan innehålla ftalater, som tex Chanel no 5.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen