Jazzhands

Tobak, läder, gubbe…

Hej Caroline,

Jag känner mig utklädd i feminina dofter, och gick därför till NK och pratade med deras väldigt kunniga personal. Jag luktade, doftade, luktade, doftade i hundra år, och kom fram till att jag ville prova Byredos Accord Oud på kroppen. Den var HELT fantastisk – precis vad jag ville ha – i ungefär en timme. Efter det försvinner allt det roliga och kvar ligger en ganska vanlig, feminin doft. Det jag verkligen gillar med doften är att den i början doftar piptobak, saffran och läder. Det är där jag vill vara, i lädret och tobaken. En lätt gubbig doft, kan man säga. Personalen på NK tyckte att jag hade en ovanligt kräsen näsa, och det får man väl ta som en komplimang antar jag.
Nu undrar jag om du har några ess i rockärmen åt mig? Jag vet att du skrivit ett inlägg förut om dofter som doftar läder, men jag är kanske mer ute efter den lite fräna tobaksdoften, tror jag. /Sara

Kräsen näsa låter som en bra grej. Älskar att du vill dofta gubbe. Lite inrökt läderfåtölj på en engelsk gentlemannaklubb, typ? Dock är oud en helt annan grej, och den hittar du i parfymer som Bond No. 9s New York Oud, Kilians Pure Oud och Tom Ford Oud Wood. Skumt nog har både Kilian och Tom Ford också gjort tobaksdofter så din kräsna näsa är i gott sällskap.

Kilians Back to Black (Kilian finns hos Maruscha de Margó i Stockholm, skumt nog) är en blommig tobaksdoft, men det verkar som om du vill ha mer maskulin, hardcore tobak. Det betyder att Tom Fords Tobacco Vanille också är utesluten.

I så fall får jag nog lägga min röst på CB I Hate Perfume som har galna “accords” i både “smoky tobacco” och “old leather”
Men annars – och det här är mitt ess i rockärmen – anses Havana från Aramis vara tobaksdoften bland tobaksdoften. Den är lite av en helig graal bland parfymkonnessörer med förkärlek till tobaksdofter. Jag har inte luktat på den själv men om du skulle komma över en flaska (jag har sett annonser på nätet och vet att den säljs på amerikanska varuhusen Nordstrom och Neiman Marcus) så maila mig genast och berätta hur den är!
Nå. Havana ska tydligen vara den mest kryddiga, romdränkta doft man kan tänka sig, full med läderjacka, läderfåtölj och finaste kubanska cigarr. Aaaaaah….
Och vad gäller uthålligheten på dofter så är det en knepig grej och en ständig källa till frustration. Vissa basnoter där sandalwood, tobacco och läder kan ingå, håller längre på huden än toppnoter som flyger iväg snabbt som maskrosfrön i vinden. Vad gör man? Oljor, högre koncentrat (alltså Eau de Perfume istället för Eau de Toilette), layering…men i de flesta fall får man bara ta sig en parfymdusch igen och igen under dagen. Sorgligt men sant.

Etiketter: , , , ,

 • Sara, 1:36 pm May 25, 2011:

  Tack! Du är sån jävla brunn av aldrig sinande parfymkunskap. Jag ska genast kolla upp det jag kan av de du nämnde. Får jag tag på den heliga graalen så återkommer jag med betyg.

 • Pojkfröken, 9:36 pm May 25, 2011:

  Graalen Havana finns på strawberry.net, med beskrivningen “recommended for romantic use” man ba okej.

 • Pojkfröken, 9:39 pm May 25, 2011:

  btw apropå frän läderdoft, vad säger ni om Vierges et torreros från Etat libre d’orange? när toppnoterna lagt sig luktar den iaf på mig som riktigt jävla sträv djurhud. Löv it.

 • Caroline Hainer, 10:10 pm May 25, 2011:

  Djurhud är grymt. Däremot har jag alltid varit aningen skeptisk till Strawberrynet. Känner du dig helt säker att handla där? Jag kanske är världens största skeptiker men jag får för mig att det är lite andrahandsgrejor…at best. Eller?

 • Kattis, 11:19 am May 26, 2011:

  Måste bara lämna en kommentar angående Strawberry.net. Jag är den största skeptiker som finns och riskavert i största allmänhet ovanpå det. Nu har jag handlat vid 11 enskilda tillfällen på den sajten. Alltifrån makeupborstar till parfymer, foundations, dag- och nattcremer, masker, etc. Jag har ALDRIG haft problem med NÃ…GON produkt. Jag kan verkligen rekommendera Strawberry.net. (Jag får inte betalt eller något år det hållet för att skriva detta!) De håller väldigt låga priser och håller produktens bästföredatum på att gå ut, anges det alltid redan på produkten på sajten, och dessutom till ett reducerat pris. Vid ett tillfälle lämnade jag tillbaka en produkt. Inte heller det var något problem. Pengarna för denna sattes in på kontot efter de mottagit produkten.

  Nu har det gått så långt att jag först går och tittar i kosmetikadiskar här hemma, och därefter beställer jag produkten på Strawberrynet…för deras priser går inte att konkurera med.

 • Pojkfröken, 6:31 pm May 26, 2011:

  Själv är jag ingen skeptiker alls utan handlar helt lättvindigt på allsköns sajter och går följaktligen på diverse tabbar i samma takt. På strawberrynet handlar jag varje månad, främst hudvård (från Peter Thomas Roth som jag är helt såld på). Men även en del parfym. Har (trots deras hysteriskt fula hobbysnickrade hemsida) aldrig haft problem, allt funkar perfekt vad gäller betalning, leveranstid, produktkvalitet är som i butik, allt kommer i sina originalförpackningar.

  Däremot cheapsmells är jag extremt skeptisk inför! Efter div “intressanta” köp à la piratkopior, andrahands och sekunda varor. Gränsen på hur billiga originalprodukter kan vara går väl vid strawberrynivå antar jag. En flaska Hermès ska inte kosta typ 150 spänn liksom.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen