Jazzhands

Mer gift…

På tal om det här med giftiga ämnen i parfymer…Så här skriver en bloggläsare:

“Det är ju extremt svårt att undvika vissa grejer. Limonene t ex, finns det en enda produkt inom tvål, schampo, tvättmedel osv som INTE innehåller det? Eller blandar jag ihop det med ett liknande namn?

Jag skulle mer än gärna köpa så ekologiska och naturliga produkter som möjligt, även om jag tycks vara allergisk mot eteriska oljor också. Jag vet ju att det finns massor av kemikalier som jag inte vill ha i min kropp, men vad ska man göra när man är låginkomsttagare och varken festar, röker eller dricker, men pengarna räcker ändå inte?”

Det stämmer att limonene finns i, i stort sett allt som är parfymerat. Den goda nyheten är att det oftast rör sig om en väldigt liten mängd. På innehållsdeklarationerna står de största ingredienserna först, och limonene kommer i regel alltid långt ned.

Den dåliga nyheten är att den kan vara dålig för miljön (om detta tvistar de lärde) och det är en av de mest allergiframkallande ämnena. Trots det så ingår limonene ofta i produkter som marknadsförs/stämplas som milda, rena, naturliga, icke-allergiframkallande, dermatologiskt supertestade…
2002 slog några svenska forskare fast varför allergitester så ofta kommer fram till att hudvårdsprodukter (och limonene) inte irriterar, trots att folk uppenbarligen får hudirritationer av dem. Svaret: allergitesterna utförs alltid med färska hudvårdsmedel, medan folk använder ju i regel halvgamla och gamla produkter som stått på hyllan i affären eller hyllan hemma ett tag.

Vad gäller parfymer, och nu talar jag om äkta varor och från välkända hus, så är de i regel noga kontrollerade och kontrolleras av samma instans som läkemedel. Om det plötsligt skulle visa sig att, säg Lancômes parfymer, orsakade en allergiepedemi så skulle det ju vara förödande. Ett märke som finns i hela välden och som producerar jag vet inte hur många flaskor av Trésor om året – det är en kostnad jag inte ens kan föreställa mig.

Därför är produkterna i regel mer kontrollerade än mycket annat som vi är i kontakt med, som kläder som besprutas för att inte bli malätna under transport eller färgade med allergiframkallande, billiga och miljöförstörande färgmedel (alltså, se upp för billiga jeans! Rena miljöboven!). Självklart är det kemikalier i produkterna och man kan ju vara allergisk eller känslig mot alla möjliga ämnen. Även dofter som innehåller mycket naturliga ämnen kan man blir allergisk mot eftersom de innehåller riktiga blommor.

Vad gäller limonenen som doftämne så är ju risken för irritation alltid större med produkter som ligger kvar på huden till skillnad från sånt som sköljs bort, som tvål och schampo. Men känner man inte av någon irritation så är man heller inte allergisk.

Och billiga, bra varor finns faktiskt. Jag gillar ju serien Såklart som finns hos Willys, den kostar inte mycket och hudkrämerna och hårprodukterna är helt okej. Salviderm ska börja säljas på ICA Maxi och andra ställen. Deras sockerskrubb är utmärkt. Apoteket har lite svajigt utbud numera, där vissa saker är rena allergibomberna men de har schyssta tandkrämer utan konserveringsmedel (Apotekets egna, kolla efter markeringen “Utan konserveringsmedel”).

Kör basprodukter från schyssta, hederliga, billiga märken och varva med någon dryg specialprodukt från ett mer hudvårdsspecialiserande märke är mitt tips.

Etiketter: , , , , , ,

 • Darling, 8:49 am May 26, 2011:

  Hurra, bra skrivet!!

 • Linda Johansson, 10:14 am May 26, 2011:

  Mitt största problem är nog att det är svårt att få tag i “rätt” sorts produkter. Sedan är ju priset en annan sak. T ex så har jag varken Willys (el Hemköp) inom 10 mils avstånd så det är inte ofta jag får chans till att hitta billiga märken på det sättet.
  Jag har väldigt torr och känslig hy och kan bara inte hoppa runt bland märken och chansa. Det är väldigt svårt att ens hitta en bra handtvål, andra produkter ska vi inte tala om.

  Ofta har jag upplevt att billiga märken är sämre och fullt av “dåliga” ingredienser. Varken Lidl, el Netto har haft något som jag kan använda. Bra, ekologiska produkter har jag inte hittat på dessa ställen, men både Lidl och Netto nästan aldrig de varor de annonserar om.

  Sedan återstår Apoteket, Domus och Maxi (ICA) och där är utbudet lika illa. Men det som stör mig mest är att när jag väl hittar en “bra” produkt och väljer att köpa den trots det höga priset, så visar det sig i 99% av fallen att jag ändå inte kan använda produkten pga allergi, tilltäppta porer, konstig lukt osv.
  Då känner jag inte stå stor lust att testa någon ny produkt igen, särskilt inte om det är för dyrt. Det som låter bra i teorin fungerar oftast inte i praktiken för mig, tur att andra har det mycket lättare att hitta bra produkter! 🙂

 • Caroline Hainer, 1:37 pm May 26, 2011:

  Salviderm ska börja säljas på Ica Maxi, det är en bra grej. Men du har rätt, det är lätt att förutsätta att alla kan få tag på grejor lika lätt som en själv (som bor mitt i Stockholm) och du gör rätt i att vara strikt med vad du låter din torra och känsliga hud få på sig. Olivolja är en bra grej men det känns knappast varken lyxigt eller som en långsiktig lösning.

  Det vore perfekt med något ställe (nätet i värsta fall) där man kunde köpa eller få provstorlekar på sakerna…någon som vet?

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen