Jazzhands

Låt oss hoppa på den här kryssningsbåten till italienska Rivieran, darling!

Vaknar tidigt av att en liten, liten clementin faller av det märkliga clementinträd jag köpt, och som nu står på fönsterblecket och vill ha uppmärksamhet.

Envisa rackare.

Jag tar upp den lilla, lilla mini-clementinen och luktar på den. Då minns jag att jag är kär, i Escale à Portofino från Christian Dior. Det är en vad man skulle kunna kalla för en “delicious scent”, alltså en som stimulerar aptiten, som är så härlig att man vill äta den.

Escale à Portofino är en av flera parfymer i Diors serie som går in under något övergripande rese-tema, där dofterna luktar som exotiska, glamorösa, klassiska eller bara inspirerande resemål man tar sig till med ett kryssningsfartyg (underbart nuschat, jag vet). Italienska rivierastaden Portofino doftar, förstår man, bergamott, apelsinlund och vita kaklade hus vid kusten, där en och annan salt bris sveper in ibland om man har tur.

Doften kom 2008 och var tänkt som en sommarspecialare. Den blev så populär att de släppte den i år igen, i sedvanlig elegant Dior-flaska. Det är tänkt att alla i kryssnings-serien ska ha samma, sköna Great Gatsby-flaska.

Det är svårt med eleganta citrusdofter nu för tiden. Jag anser att skulden till stor del ligger hos rengöringsmedlen och diskmedlen som någonstans fått oss att associera citron med tråkiga saker som städning och disk. Det är också relativt lätt och vanligt att kasta in lite fresh citron i en doft eller en cologne och kalla den “sommarfräsch” eller “frisk”. Det är svårt att hitta den där citrondoften som är både söt, sur och nyanserad.

Palermo, från Byredo är ett bra exempel, den är apelsinfrisk men med darrande undertoner av musk och ros som gör det hela lite mer spännande. Eau Savage från Dior är ett annat bra exempel, en herrdoft med sirlig citron men med maskulina inslag av trä. Har man luktat på den en gång glömmer man den inte. En av de bästa colognerna alla kategorier. I toppen bland de friska citrusdofterna ligger självklart också Guerlains mästerverk Jicky, den absolut underbara citronkompositionen med uppbackning av mystisk patchouli, murrigt läder och sensuella tonkabönor. An asbolut must.

Var var jag? Just det, Escale à Portofino. Elegant som en vit aftonklänning som sveper över ett marmorgolv på en välgörenhetsgala en ljummen kväll på Rivieran. Samtidigt, som sagt, läskande och aptitlig som ett glas färkpressad lemonad. Tror inte detta är doften av den italienska Rivieran så mycket som det är doften av en sommarbal på det franska slottet, där alla kvinnor bär pärlor och någon glider ned för en lång trappa och alla tappar andan. Mer så.

Jag tog den på mig idag och av någon slags ren reflex satte jag också på mig ett tjockt guldarmband och ett diadem. Parfymer som har den effekten gillar jag ju såklart automatiskt och våldsamt.

Etiketter None

  • lisa, 7:36 pm June 17, 2011:

    beskrivningen gör att jag måste ha den. synd man inte kan lukta bara.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen