Jazzhands

Klassresan del 5

Är inne på Svenskt tenn och känner någon slags skam och en hemlig förhoppning över att ingen jag känner ska se mig där. Så många år, så många timmar och minuter jag spenderat på att hata stället och allt det står för. Borgerligheten, självgodheten, det certifierade Goda Svenska Smaken.
Nu står jag här, håller i en kruka för 850 spänn och tänker återigen på mor och far och deras pensioner. Är det vulgärt av mig, svekfullt till och med, att köpa denna dyra kruka? Borde jag skämmas? Tänker att jag borde ge mamma pengarna istället. “Här, köp dig nåt fint!”.

Utanför står en Unicef-värvare och en tiggare som tagit av sig skorna. Är de statister? Del av ett socialt experiment? Varför har de annars placerat sig precis utanför stans kanske dyraste butik, i sin genre.

Jag tänker, som jag brukar, att barnbarnen kan ärva krukan och att saker från Svenskt tenn alltid går att sälja vidare för typ inköpspriset.
Men vem försöker jag lura? Jag har inga barn, kommer knappast att få barnbarn. Vem skulle ärva krukan – mitt gudbarn Gabriel? Förvisso, men hey, är det skäl nog att köpa den? Ingen kommer ärva mig. Så är det. Mina grejor kommer att efterskänkas till någon form av välgörenhet. Så det jag köper är för min egen skull. Saker jag vill omge mig med innan de sedan skänks bort.

Så jag köper krukan. Betalar obegripliga 850 spänn. Sväljer hårt och försöker att inte tänka på mormors pension på 8000 spänn. Hur kommer man ifrån den känslan?
Eller, ännu viktigare – vill man det?

Etiketter None

 • apan, 3:49 pm June 27, 2011:

  “då köper jag alltid skor för två tuss i en liten butik och sen är jag pepp igen”

  Utan att tänka på mormors atp-poäng?

  Skor är en konsumtionsvara som förr eller senare slits ut medan en vas från Svenskt tenn har betydligt bättre framtidsutsikter. Om du skall skämmas är det inte för vasen.

  Men du ska inte skämmas, du skall glädjas, över att du inte har det lika knapert som dina äldre släktingar, över att det det sociala arvet inte är ett permanet ok över våra axlar utan att det med ambition och vilja går att utvecklas. Var glad över ditt arv och bär med dig en ödmjukhet över pengars värde.

 • Jazzhands, 4:40 pm June 27, 2011:

  Visst. Ibland lägger “man” (=jag) en rejäl slant på en trevlig restaurangmiddag utan att tänka så mycket på saken, och sen står man där med vasen i handen och känner arbetarklassens gamla ok. Ã… ena sidan, å andra sidan…

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen