Jazzhands

Skrivandets våndor

Precis som det fins olika stadier av sorg så finns olika stadier av skrivande. Någon har säkert skrivit om det.

När jag tänker på det så finns det nog olika stadier av glädje också, som eufori, glädje i relation till de omkring oss och slutligen den villkorliga glädjestunden där vi blir medvedna om att glädjen är tillfällig (till sin natur).

Själv har jag kommit till stadiet då allt känns uselt. Jag har passerat stadiet där jag inte kan avgöra om det är bra eller dåligt det jag skrivit, nu är jag inne i fasen där jag tröttnar bara jag öppnar dokumentet. Allt är verkligen skit. Pretentiöst, tunt och helt tomt. Varför skriva detta? Det är ju bara mitt egna fåfänga projekt. Jag har redan skrivit tre böcker, räcker inte det. Allt annat är koketteri, ett desperat försök att klänga sig fast och tro att man är relevant på något sätt.

Ja, det är ett stadium. Men det gör inte känslorna mindre äkta eller mindre påtagliga. Det känns verkligen så. Som att hela manuset är ett enda misslyckande, ett bevis på min medokra talang som förklär sig till ambition. Suck.

Det är då man lämnar manus till andra, ber om kommentarer. Men också det är vanskligt eftersom manuset känns så pass uselt så varför vill man visa det för någon? Och, av de man visar får man kommentarer och kritik. Ah, therein lies the rub.

Det enda raka är att gå och träna. Lämna hjärnan ifred. Det gjorde jag igår och det gör jag idag. Och under en stund kom jag på mig själv med att notera – och tänka – att herregud, jag andas utan ångest. Utan tryck över bröstet! Men i samma stund som jag noterade detta kom ångesttrycket tillbaka.
Som sagt, stadier av sorg, stadier av glädje.
Stadier av skrivande.

Etiketter None

  • Ulrika, 2:20 pm July 24, 2021:

    Känner igen mig så mycket i allt du beskriver här! och trots våndorna så lycklig att jag också börjat med ett längre skrivprojekt igen. är som med relationer på nåt sätt, man går igenom en massa skit, men det är ändå något man vill långsiktig, om än inte i varje stund.
    håller med om att träning är guld i “allt är skit”-lägena.

  • Tanten, 8:59 am July 25, 2021:

    Nu är du ju en etablerad förf, Caroline, så det gäller inte riktigt dig men för dem som inte givit ut nån bok har Jack Hildén skrivit bra i AB idag om privata lektörer, tips t Ulrika här i kommentarsfältet. Tänkte dock på dig eftersom du lämnat det du nu skriver för kommentarer från andra, vansinne, haha, alla tror de kan skriva lika bra som du men kanske i hemlighet är avis? Den enda redaktör som är nåt med är väl den på ditt förlag, gissar jag.
    Själv väntar jag på leverans fr the diff co. Var även förbi o fick en dos nio, jesses så fin.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen