Jazzhands

Introducing: Eugene Fougler

Kära läsare!

Jag får ibland frågor om hur man blir filmjournalist. Jag kan inte svara på dem riktigt eftersom jag varken gått journalisthögskolan eller läst filmvetenskap. Det känns dumt. Jag skulle gärna vilja säga något smart.
Socionomen och journalisten Eugene Fougler är bättre på att ge råd än vad jag är. Därför bad jag honom att svara åt mig.

Caroline

Hej aspirerande filmjournalist!

Under 80-talet var det mycket populärt att vara fotograf och frisör. Har du sett hur Tito Frez ser ut idag? Skämt å sido: just nu är verkligheten den att det ger hög social status att jobba med media, inte minst om jobbet medger att man får visa upp sitt namn och gärna sina åsikter på ett eller annat sätt. Om ett tag kanske det är något annat. Egentligen handlar det om att tillfredställa mycket elementära mänskliga behov som alla med mat i magen och tak över huvudet går och bär på: uppskattning, bekräftelse, självförverkligande.

Men om statusen för det ena ska behålla en någorlunda hög nivå är det helt avgörande det finns något annat, lägre att jämföra med, och att det höga åtnjuter någon slags exklusivitet. Kanske har du hört Mona Sahlin tjata om att statusen måste höjas för vårdbiträden och sjuksköterskor? Sanningen är ju den – om det nu vore så enkelt – att man lika gärna skulle kunna sänka statusen för till exempel läkare, och få samma effekt.

Antalet musik- och filmskribenter måste därför ligga på en lagom låg nivå för att yrkets status inte ska bli utspädd. Du hade kanske inte ens varit intresserad av yrket om det hade funnits tillräckligt många utövare. På samma vis finns det en fara i att antalet medier blir för många. Etablerade politiska journalister rapporterar redan om faran i att bloggare tar sig an tunga uppgifter som valbevakning.

Redaktörerna kommer att fortsätta upprätthålla den tröghet du upplever, kanske mest av gammal vana. De är rädda att tappa allt de gått och samlat på, de vill känna en framåtrörelse, bli bekräftade och känna uppskattning, precis som du. Vissa av dem kanske tycker att de har byggt ett präktigt kortslott som närsomhelst kan avslöjas och rasa. Kan du inte ge dem några hopp om vinster på ett personligt plan kommer de inte att låtsas om att du finns. Så strunta i själva texterna och fokusera på strategin. Ligg på hela tiden, ge inte upp, skaffa dig mental styrka, le när det behövs men visa inte för någon när du är lycklig.

Eugene Fougler

Eugene Fougler är socionom och jounalist. Han svarar på frågor inom alla tänkbara områden, gärna rörande media, mode och samliv. Maila honom på eugenesvarar@yahoo.com

Etiketter None

 • Thomas, 7:30 pm January 9, 2009:

  Eugene Fogler? Var det inte han som skrev under protestlistor mot svensktalande Simpsons på 1990-talet.

  Tillsammas med bland annat ingenjör Tor Yxa och levnadskonstnären Alfonzo Smith.

 • Thomas, 7:30 pm January 9, 2009:

  Eugene Fogler? Var det inte han som skrev under protestlistor mot svensktalande Simpsons på 1990-talet.

  Tillsammas med bland annat ingenjör Tor Yxa och levnadskonstnären Alfonzo Smith.

 • Julia, 4:27 pm January 10, 2009:

  Jag har både examen i filmvetenskap och från journalisthögskolan – tror inte det gör någon särskild skillnad.

 • Julia, 4:27 pm January 10, 2009:

  Jag har både examen i filmvetenskap och från journalisthögskolan – tror inte det gör någon särskild skillnad.

 • Mårten, 12:25 pm January 14, 2009:

  Gärna rörande samliv, haha!

 • Mårten, 12:25 pm January 14, 2009:

  Gärna rörande samliv, haha!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen