Jazzhands

Den förlorade antikhandlarsonen

n626855760_1330986_2165

Anders Rydell, journalistskråets kanske mest begåvade åttiotalist, är alldeles för lik en antikhandlare för att det bara ska vara en slump. Är antikhandlarlooken nyckeln till hans framgångar? Eller är det bara så att nygubbemodet är “grejen” just nu?

På Antikmässan slogs jag av att antikhandlarstilen är väldigt lik din (och Klas Ekmans) klädstil. Chinos, skjorta och kavaj. Finskor. Kanske glasögon. Långa, smala händer. Försynt blick. Leende. Jag undrar om du är medveten om detta?
– Ja, det är jag nog. I slutet av tonåren samlade jag på böcker och antog bokhandlarstilen, men senare uppdaterade jag mig till antikhandlarstilen. Det har väl blommat ut mycket på sistone, inte minst sedan jag flyttade in på ett kontor i Gamla Stan. Där är antikhandlare lika vanliga som pandor på Söder. Folk tittar konstigt på dig om du bär sneakers. Jag skulle dock säga att Klas stil är ganska annorlunda, ingen antikhandlare med självrespekt bär Red Wings. Det är alldeles för modernt.

Skulle man kunna kalla din klädstil för en antikhandlarstil?
– Tja, jag är nog snarare en skicklig förfalskning.12

Hur är ditt förhållande till Antikrundan?
– Jag gillar Antikrundan, men föredrar det lite mer hardcore Antikmagasinet där det blir riktigt intressant. Djupdykningar i konjunkturkurvorna för kinesiskt porslin och skånska 1700-tals-smeder.

Hur tycker du att din stil skiljer sig från den gemene antikhandlarens, om den gör det?
– Den skiljer sig, jag blandar mer, Burberry med Acne, Ralph Lauren med Hope. Jag har även ett tydligare tantigt drag.

Är antikhandlare en yrkesgrupp som får alldeles för lite uppmärksamhet för sin klädsel, tycker du?
– Ja, när man åker utanför Malmarna så inser man att antikhandlarna borde få mer makt i det här samhället. Jag ser fortfarande många människor som bär gympaskor, och de springer inte ens. T-shirts och shorts är ju vanliga också. Det är som att sandpappra Hauptbyrå. Varför vill människor vara så fula?

n626855760_2853313_326050

Anders Rydell har skrivit boken Byt namn! tillsammans med nygubben Klas Ekman. Anders har också skrivit Piraterna tillsammans med Sam Sundberg. Anders är redaktör för Konstnären som är en tidning om modern konst. Anders är mycket väl medveten om vad jag anser om den tidningen.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen