Jazzhands

Möte med Mästarmöten

opera_frans_rasmussen

Programmet Mästermöten är ett konstigt program i tre delar. På ett danskt gods har dirigenten Frans Rasmussen  samlar ett gäng musiker och så sitter de där och snackar, musiker emellan. Det är hela konceptet. Andreas Båsk är en av många fascinerade tittare.

Du såg Mästarmöten. Du fortsatte kolla. Varför?
– Det här med att sitta och fyllna till ett litet gäng tillsammans och sitta och prata, det är något visst med det. Och här var det ett gäng med riktiga internationella mästare, på congas eller klarinett till exempel, och man fattade att Jesus, de här människorna är precis som du och jag, bara att de är väldigt duktiga på det här med congas och klarinett.
De gillar också att få sig lite innanför västen.
Det kom verkligen att bli en ögonöppnare för mig.Båskis

Kan du förklara programidén?
– Programmet leds av någon jag först trodde var Danmarks Göran Skytte. Sedan jag googlat honom har jag lärt mig att han är Danmarks Esa-Pekka Salonen. Danmarks stjärndirigent helt enkelt.
Han samlar ett gäng danska musiker till en avslappnad middag och pratar om hur det är att vara mästare. Det är programidén.
Kanske känns han inte så van i programledarrollen, men det är varken fel på självförtroendet eller ödmjukheten. Han har inga problem att hålla sig i bakgrunden och låta stjärnorna glänsa – han är ju själv en stjärna.
Programmet avslutas med att musikerna framför ett nummer fusionjazz medan programledaren står mitt i orkestern och hör på. När han lyssnar – kunnigt och uppmärksamt – har han hela tiden huvudet eftertänksamt vilande mellan tumme och pekfinger.

Highlight?
– En av musikerna berättar om när han kom hem från en spelning i Australien (Operan i Sydney). Det är ju en så lång flygning. Men så fort att han kom hem och innanför dörren ville frun att han skulle gå till snabbköpet och köpa något som behövdes till middagen. Det är ett typexempel på de ofantliga kontraster som uppstår i ett liv som mitt, funderade musikern.

En annan highlight: Programledaren frågar musikerna om de gillar ”internationell mat”. Alla verkar helt införstådda med vad detta innebär. De har ju rest så mycket. ”Internationell mat har ælltid varit min favoritmat ”, bräker någon. En stund senare kommer svaret in på bordet: en bricka sushi med lax, räka och rullar.

Ibland inleder programledaren frågan med ”När man är på er nivå….”

Kommer du att se det igen?
– Gärna!

Vem bör se Mästarmöten?
– Jag skulle vilja titta på detta tillsammans med Jan Malmsjö.

Etiketter None

 • Nanci, 10:48 am July 2, 2009:

  Det här var ju en grym intervju. Andreas vet hur man har kul!

 • Nanci, 10:48 am July 2, 2009:

  Det här var ju en grym intervju. Andreas vet hur man har kul!

 • Caroline, 3:10 pm July 2, 2009:

  Han har en speciell talang för det stora i det lilla. Jag beundrar honom för det.

 • Caroline, 3:10 pm July 2, 2009:

  Han har en speciell talang för det stora i det lilla. Jag beundrar honom för det.

 • Dieselexpidten, 12:02 pm July 6, 2009:

  Ass bra fan!

 • Dieselexpidten, 12:02 pm July 6, 2009:

  Ass bra fan!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen