Jazzhands

Bladet från munnen!

Äntligen får man blogga om Robin Hood! Filmbolaget vill nämligen inte att man yppar en endaste grej om filmen innan premiär men nu är det alltså fritt fram. Då kör vi!

För det första är det en väldigt sexig film vi har att göra med. Inte bara i fråga om soldater och Robins “merry men” som tar vad de vill ha och så vidare, utan också genom idel sexuella ordlekar och symboler. Nej, jag tror inte att jag övertolkar. Visst, ibland är en pilbåge bara en pilbåge och så vidare, men när det till och med antyds att “Lille John” fått sitt namn genom en viss företeelse så får man nog ge sig och erkänna att det inte bara är jag som låter tankarna dra iväg åt det förbjudna hållet.

Ridley Scott har hela tiden bedyrat den historiska autenticiteten i filmen (jag är en förstahandskälla här, jag intervjuade Ridley om detta i LA). Jag ifrågasätter den en aning, till exempel då Lady Marion slåss med svärd. Men hey, jag ställer å andra sidan inga krav på historisk autenticitet när jag ser filmer om en ädel, modig och utmärkt bågskytt som troligtvis funnits på riktigt men ingen kan riktigt säga när.

När första trailern för filmen släpptes loss på nätet fokuserade den mest på filmens action. Det var strider för hela slanten, med svärd, pil och kokande olja. Hela medeltidsspektrat av elakheter.
Men trailern gillades inte, den fick dålig kritik. Man talade missnöjt om “en Gladiator fast med svärd”.

Då släppte man en ny trailer, där man tryckte mer på Robin Hoods personliga problematik – att han är laglös – och att fransmännen är sliskiga, skurkaktiga ostronätare som bara vill roffa. Det är ju något alla kan relatera till – fransmännen som skurkar – och därför fick den ett betydligt varmare mottagande.

Och i Ridleys film är det inte, i vanlig ordning, Sheriffen av Nottingham som är den stora skurken (varför är han en så stor skurk i regel, egentligen? Han är ju bara kungens hantlangare!) utan Frankrike. Och Frankrike gör sig utmärkt som skurk. Nästan i samma klass som Hans Grûber. Man borde faktiskt göra fler filmer med Frankrike i en bärande roll.

Cate Blanchett är världens vackraste, som vanligt, och Russell Crowe svettig och sur, som vanligt. Men jag gillar det. Renodlad medeltidsaction, underliggande åtrå och en älskvärd skurk. Vem kan begära mer av en actionrulle på över två timmar?
En grej till förresten. Räkna med en ny Robin Hood-våg framöver då detta helt uppenbart är en prequel, som förväntas följas av både en och två uppföljare. Jag välkomnar dem så pass mycket att jag överväger att inte himla med ögonen när medeltidsveckan på Gotland kickar in i år.

Etiketter None

 • Joel, 6:29 am May 12, 2010:

  Om Marion slogs med svärd så låter det ju inte lika omöjligt att Robin Hood lyckades klyva en pil som redan satt i måltavlan med en annan pil.

 • Joel, 6:29 am May 12, 2010:

  Om Marion slogs med svärd så låter det ju inte lika omöjligt att Robin Hood lyckades klyva en pil som redan satt i måltavlan med en annan pil.

 • Jazzhands, 8:12 am May 12, 2010:

  Eller att män hade ärtgröna tights.

 • Jazzhands, 8:12 am May 12, 2010:

  Eller att män hade ärtgröna tights.

 • Flemming, 1:41 pm May 12, 2010:

  Robin Hood som patriot snarare än de fattigas vän alltså?

 • Flemming, 1:41 pm May 12, 2010:

  Robin Hood som patriot snarare än de fattigas vän alltså?

 • Jazzhands, 1:56 pm May 12, 2010:

  Frihetens vän!

 • Jazzhands, 1:56 pm May 12, 2010:

  Frihetens vän!

 • T-anna, 5:48 pm May 12, 2010:

  Ã…, renodlad medeltidsaction som åtminstone försöker vara historiskt korrekt. Låter hur kul som helst!

 • T-anna, 5:48 pm May 12, 2010:

  Ã…, renodlad medeltidsaction som åtminstone försöker vara historiskt korrekt. Låter hur kul som helst!

 • Jazzhands, 10:44 pm May 12, 2010:

  Gotta love medeltidsaction. Jo men faktiskt!

 • Jazzhands, 10:44 pm May 12, 2010:

  Gotta love medeltidsaction. Jo men faktiskt!

 • Markus, 12:18 pm May 13, 2010:

  Jag ser fram emot filmen mest för att man automatiskt får en känsla av att man vet vad som kommer. Det kommer vara lite skitig action med manliga män och kanske någon stark kvinna, lite tragedi och spänning när (vad som känns som) hela världens frihet är på fall för att skurkarna har makten. Nu kommer väl filmen vara något helt annat, men det är känslan jag får när jag föreställer mig Ridley Scott, Russel Crowe och Cate Blanchett i samma projekt. Pepp! Pepp!

 • Markus, 12:18 pm May 13, 2010:

  Jag ser fram emot filmen mest för att man automatiskt får en känsla av att man vet vad som kommer. Det kommer vara lite skitig action med manliga män och kanske någon stark kvinna, lite tragedi och spänning när (vad som känns som) hela världens frihet är på fall för att skurkarna har makten. Nu kommer väl filmen vara något helt annat, men det är känslan jag får när jag föreställer mig Ridley Scott, Russel Crowe och Cate Blanchett i samma projekt. Pepp! Pepp!

 • T-anna, 5:58 pm May 13, 2010:

  Jag var ju jättepepp, men så skriver Seattle Weekly ner den helt… (http://www.seattleweekly.com/2010-05-12/film/robin-hood-russell-crowe-as-the-angry-populist-of-sherwood-forest/) Tio dollar och en kväll vill man ju inte slänga bort, så har du någon kommentar till vad de tyckte?

 • T-anna, 5:58 pm May 13, 2010:

  Jag var ju jättepepp, men så skriver Seattle Weekly ner den helt… (http://www.seattleweekly.com/2010-05-12/film/robin-hood-russell-crowe-as-the-angry-populist-of-sherwood-forest/) Tio dollar och en kväll vill man ju inte slänga bort, så har du någon kommentar till vad de tyckte?

 • Jessica, 10:15 am May 14, 2010:

  Ey, län. Jag ska gå och se den. Filmrecensenter är filmvetare – de _måste_ bry sig om om kvalitet, kameravinklar och sånt. Men ibland vill man faktiskt bara se mröulk-män i tajts slåss i lera. Och Cate Blanchett.

  Det är för övrigt inte o-hänt i historien att kvinnor ägnat sig åt slåssing och då menar jag inte bara högprofilerade kvinns som Jeanne D’Arc. Vikingarnas kvinnor försvarade sina gårdar när männen var borta. Det var på den tiden egenskaper en man sökte i en fru var “Kan bära två grisar under armarna i fyra kilometer”. Det finns massa spännande, dokumenterade, fall av kvinnor som sökt sig till diverse arméer och Sverige har minst ett fall där en kvinna kampanjat, avslöjats och ändå uppburit soldatpension till sin död. Vi har ju vår egen Kristina Gyllenstierna som försvarade Stockholm mot Kristian Tyrann.

  Huruvida just Marion gjorde detta kan vi ju inte veta, men å andra sidan så finns ju möjligheten att hon är liiite fiktiv. Lite. Och fiktiva kvinnor slåss med svärd hela tiden. Dels i böcker och filmer och dels i svettiga tonårsfantasier.

 • Jessica, 10:15 am May 14, 2010:

  Ey, län. Jag ska gå och se den. Filmrecensenter är filmvetare – de _måste_ bry sig om om kvalitet, kameravinklar och sånt. Men ibland vill man faktiskt bara se mröulk-män i tajts slåss i lera. Och Cate Blanchett.

  Det är för övrigt inte o-hänt i historien att kvinnor ägnat sig åt slåssing och då menar jag inte bara högprofilerade kvinns som Jeanne D’Arc. Vikingarnas kvinnor försvarade sina gårdar när männen var borta. Det var på den tiden egenskaper en man sökte i en fru var “Kan bära två grisar under armarna i fyra kilometer”. Det finns massa spännande, dokumenterade, fall av kvinnor som sökt sig till diverse arméer och Sverige har minst ett fall där en kvinna kampanjat, avslöjats och ändå uppburit soldatpension till sin död. Vi har ju vår egen Kristina Gyllenstierna som försvarade Stockholm mot Kristian Tyrann.

  Huruvida just Marion gjorde detta kan vi ju inte veta, men å andra sidan så finns ju möjligheten att hon är liiite fiktiv. Lite. Och fiktiva kvinnor slåss med svärd hela tiden. Dels i böcker och filmer och dels i svettiga tonårsfantasier.

 • Jazzhands, 10:17 am May 14, 2010:

  Ja, det är förstås en rolig vinkel att anklaga Robin Hood för att vara populist. Och man skulle ju kunna kalla Ridley för historieförfalskare också, om man så ville. Det är inte direkt skolboksfakta att fransoserna försökte invadera England på just det sätt som framgår i filmen. Men om man går och ser en film om Robin Hood, och är medveten om att Ridley Scott har en fet förkärlek till historieförvanskning, action och stora slag/slagsmål med medeltida tillhyggen så är det lite lätt, tycker jag, att börja vifta med ord som populism och simplifiering. Det är en actionfilm. Robin Hood är en hjälte, myt och actionfigur. Som sådan är han bra. Och sen har Seattle-tidningen stavat Marion fel, satte…

 • Jazzhands, 10:17 am May 14, 2010:

  Ja, det är förstås en rolig vinkel att anklaga Robin Hood för att vara populist. Och man skulle ju kunna kalla Ridley för historieförfalskare också, om man så ville. Det är inte direkt skolboksfakta att fransoserna försökte invadera England på just det sätt som framgår i filmen. Men om man går och ser en film om Robin Hood, och är medveten om att Ridley Scott har en fet förkärlek till historieförvanskning, action och stora slag/slagsmål med medeltida tillhyggen så är det lite lätt, tycker jag, att börja vifta med ord som populism och simplifiering. Det är en actionfilm. Robin Hood är en hjälte, myt och actionfigur. Som sådan är han bra. Och sen har Seattle-tidningen stavat Marion fel, satte…

 • T-Anna, 8:50 pm May 14, 2010:

  Inte lika fel som DN, dock *facepalm*. tack! Jag tror nog jag skulle gilla den iaf.

 • T-Anna, 8:50 pm May 14, 2010:

  Inte lika fel som DN, dock *facepalm*. tack! Jag tror nog jag skulle gilla den iaf.

 • Jazzhands, 9:17 pm May 14, 2010:

  Tror jag med. Jag gjorde det! Berätta sen vad du tyckte.
  Jag skrattade högt vid minst två tillfällen. Bonus!

 • Jazzhands, 9:17 pm May 14, 2010:

  Tror jag med. Jag gjorde det! Berätta sen vad du tyckte.
  Jag skrattade högt vid minst två tillfällen. Bonus!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen