Jazzhands

10 saker som hör överklassen till

1. Alessiprodukter i köket.
2. Uttrycket “familjen”, om den egna släkten (som i “familjen har ett hus i Porto”).
3. Böcker om Österrike.
4. Lågklackade skor med spetsig tå.
5. En lätt avsky för Markimekko-produkter.
6. Flertalet drinktillbehör som vinkylare, ishink, Alessi-korkskruv, stor uppsättning konjakskupor och snapsglas.
7. Tändsticksask med tulpanmönster från Svenskt Tenn.
8. Historiaintresse.
9. Höga byråer, minst en och en halv meter.
10. Vurm för Italien.

Etiketter None

 • Joel, 3:58 pm May 16, 2010:

  Ett rätt fick jag!

 • Joel, 3:58 pm May 16, 2010:

  Ett rätt fick jag!

 • thisismycat, 5:57 pm May 16, 2010:

  Bra så, men man får inte glömma envisheten att alltid inkorporera marina inslag i inredning, så fort vatten finns i sikte. Det räcker att man bara hör havet på avstånd, ja då skall en segelbåt upp i fönstret.

 • thisismycat, 5:57 pm May 16, 2010:

  Bra så, men man får inte glömma envisheten att alltid inkorporera marina inslag i inredning, så fort vatten finns i sikte. Det räcker att man bara hör havet på avstånd, ja då skall en segelbåt upp i fönstret.

 • hojo, 11:59 pm May 16, 2010:

  för min del (såsom varande massiv mittersta medelklass och därmed pinsamt klassmedveten) är de flesta sakerna på listan (1, 5-10) rena wannabe / uppkomlingsmarkörer (på samma sätt som marinfetischismen). eller är de jag betraktar som wannabes i verkligheten the real thing…?

 • hojo, 11:59 pm May 16, 2010:

  för min del (såsom varande massiv mittersta medelklass och därmed pinsamt klassmedveten) är de flesta sakerna på listan (1, 5-10) rena wannabe / uppkomlingsmarkörer (på samma sätt som marinfetischismen). eller är de jag betraktar som wannabes i verkligheten the real thing…?

 • Jessica, 12:36 pm May 17, 2010:

  Jag har dålig koll på den Svenska överklassen, jag tror aldrig jag träffat någon. Här är tecknet på “riktig” överklass – snarare än parvenue och lottovinnare – att man inte drar sig för att gå i pappas kvarlämnade manchesterbrallor och gummistövlar till vardags. Grön Barbour-jaktväst är valfritt. Håret är alltid praktiskt, no nonsense på kvinnorna och skolpojksgardinlugg på de män som har tillräckligt kvar. Page eller fläta – håret ska vara ur vägen. Diverse Beppemössor och tweedkepsar används flitigt.

  Själv är jag ju pikey från början och strax-under-medel för tillfället, men jag har tagit fasta på Billy Connollys teori om att den absoluta underklassen och den absoluta överklassen har mer gemensamt med varandra, än någon av dem har med den ängsliga, volvo och v-ringsgruppen i mitten. De gillar ungefär samma saker – sport, sprit och tuttar – och båda bor på “estates”. Ingen av dem har någon aning om vad en fyrarumsvilla eller en pint mjölk kostar men båda vet vilka odds Gubbhyttans Glorious Galanta Speed ger på hundkapplöpningsbanan.

  Volvomannen: “Vi köpte vårt hus för 200K för fem år sen, om vi säljer nu skulle vi få ungefär 350K för det. Vad tror du att du skulle få om du sålde ditt hus?”
  Träningsoverallmannen: “Fyra till sex månader.”

 • Jessica, 12:36 pm May 17, 2010:

  Jag har dålig koll på den Svenska överklassen, jag tror aldrig jag träffat någon. Här är tecknet på “riktig” överklass – snarare än parvenue och lottovinnare – att man inte drar sig för att gå i pappas kvarlämnade manchesterbrallor och gummistövlar till vardags. Grön Barbour-jaktväst är valfritt. Håret är alltid praktiskt, no nonsense på kvinnorna och skolpojksgardinlugg på de män som har tillräckligt kvar. Page eller fläta – håret ska vara ur vägen. Diverse Beppemössor och tweedkepsar används flitigt.

  Själv är jag ju pikey från början och strax-under-medel för tillfället, men jag har tagit fasta på Billy Connollys teori om att den absoluta underklassen och den absoluta överklassen har mer gemensamt med varandra, än någon av dem har med den ängsliga, volvo och v-ringsgruppen i mitten. De gillar ungefär samma saker – sport, sprit och tuttar – och båda bor på “estates”. Ingen av dem har någon aning om vad en fyrarumsvilla eller en pint mjölk kostar men båda vet vilka odds Gubbhyttans Glorious Galanta Speed ger på hundkapplöpningsbanan.

  Volvomannen: “Vi köpte vårt hus för 200K för fem år sen, om vi säljer nu skulle vi få ungefär 350K för det. Vad tror du att du skulle få om du sålde ditt hus?”
  Träningsoverallmannen: “Fyra till sex månader.”

 • Jazzhands, 5:16 pm May 17, 2010:

  Jag ska banne mig fortsätta mitt försök att kartlägga. Här finns mycket material. Kanske min nästa roman får bli en samtidsskildring med avstamp i överklassen?

 • Jazzhands, 5:16 pm May 17, 2010:

  Jag ska banne mig fortsätta mitt försök att kartlägga. Här finns mycket material. Kanske min nästa roman får bli en samtidsskildring med avstamp i överklassen?

 • Jessica, 11:12 am May 18, 2010:

  Rekommenderad läsning: “Snobs” av Julian Fellowes. Eller du kanske fokuserar helt på den Svenska överklassen?

  Apropå en diskussion om namn vi hade har vi kommit fram till att de flesta namn åker bergochdalbana i klassamhället, men att vissa namn är “inflationsskyddade”. Erik och Karl är svårplacerade killar som kan vara födda i vilken klass som helst, men det är sällan man träffar en Louise som är något annat än åtminstone övre medelklass.

  Jag tycker det låter som ett bra projekt – när jag gick i gymnasiet var det flera av mina (medelklass) klasskamrater som på fullt allvar påstod att det inte fanns några klasser i Sverige. “För alla de kände var medelklass”. Ja, jag vet – jag var gob smacked redan då, men å andra sidan var jag själv pantad på andra sätt så det jämnade ut sig. Ronny Ambjörnsson, akademiker och klassklättrare, har skrivit en del om ämnet.

 • Jessica, 11:12 am May 18, 2010:

  Rekommenderad läsning: “Snobs” av Julian Fellowes. Eller du kanske fokuserar helt på den Svenska överklassen?

  Apropå en diskussion om namn vi hade har vi kommit fram till att de flesta namn åker bergochdalbana i klassamhället, men att vissa namn är “inflationsskyddade”. Erik och Karl är svårplacerade killar som kan vara födda i vilken klass som helst, men det är sällan man träffar en Louise som är något annat än åtminstone övre medelklass.

  Jag tycker det låter som ett bra projekt – när jag gick i gymnasiet var det flera av mina (medelklass) klasskamrater som på fullt allvar påstod att det inte fanns några klasser i Sverige. “För alla de kände var medelklass”. Ja, jag vet – jag var gob smacked redan då, men å andra sidan var jag själv pantad på andra sätt så det jämnade ut sig. Ronny Ambjörnsson, akademiker och klassklättrare, har skrivit en del om ämnet.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen