Jazzhands

En liten tur till överklassen

Letar på Åhléns efter en juicepress. De har bara i plast, jag litar inte på plast. Går till NK. Hittar vulgära saker i hårdplast. Jag frågar om de inte har en juicepress “i annat material, kanske stål eller krom?”. En säljare säger “Har du sett Alessis klassiska, den som ser ut som en spindel?”
Han visar mig. Den är fruktansvärd. Jag tar den i hårdplast. Ställer mig i kö, betalar. Jag köper också en födelsedagspresent till Roni som fyller år – en grytlapp och en grillvante med en karta över city på (eller om det är Östermalm? Jag har inte kolla på vart gränsen går).
Kassamannen: “När jag såg dem här för första gången kollade jag efter Birger Jarlsgatan, för det är där mitt ordenssällskap håller till”.

Dagens sanning. Dagens citat. Vi pratar på ett tag. Mannen tillhör de “tjänande bröderna”, till skillnad från “de verkande bröderna”. Jag frågar om han inte vill vara verkande, men han skakar kraftigt på huvudet. Absolut inte, det är roligare att tjäna.

Vi snackar på medan han slår i Ronis present. Han avslutar med “Men det ena leder till det andra, så i juni kommer jag att jobba åtta dagar med att servera på kungliga bröllopet”.
“Jaså”, säger jag. “Rekryterar de personal från ordenssällskap alltså?”
“Ja, “, säger han. “Du hittar ingen platsannons på Arbetsförmedlingen direkt, med Personal sökes till kungligt bröllop”.

Vi garvar båda två. Jag känner mig som en svikare av min arbetarklassbakgrund. Det gör jag jämt när jag handlar på NK.

Etiketter None

 • T-Anna, 5:06 pm May 18, 2010:

  http://www.williams-sonoma.com/products/stainless-steel-citrus-press/ hittade jag förra året efter veckor av letande. Jag är fortfarande kär.

 • T-Anna, 5:06 pm May 18, 2010:

  http://www.williams-sonoma.com/products/stainless-steel-citrus-press/ hittade jag förra året efter veckor av letande. Jag är fortfarande kär.

 • annalin, 12:49 am May 19, 2010:

  Men utvecklade han inte hur det tar Ã…TTA dagar att servera på en enda – om än överdådig – bröllopsmiddag?!?!

 • annalin, 12:49 am May 19, 2010:

  Men utvecklade han inte hur det tar Ã…TTA dagar att servera på en enda – om än överdådig – bröllopsmiddag?!?!

 • Göran, 5:34 am May 19, 2010:

  Själv handlade jag av en tvättäkta amishkvinna idag..

 • Göran, 5:34 am May 19, 2010:

  Själv handlade jag av en tvättäkta amishkvinna idag..

 • Jazzhands, 9:29 am May 19, 2010:

  Jag måste givetvis tillbaka till NK och köpa någonting, så att jag kan få höra mer. Och Göran, vad handlade du? En citruspress?

 • Jazzhands, 9:29 am May 19, 2010:

  Jag måste givetvis tillbaka till NK och köpa någonting, så att jag kan få höra mer. Och Göran, vad handlade du? En citruspress?

 • Jessica, 12:16 pm May 19, 2010:

  Du gjorde det bättre valet. Jag gillar iofs utseendet på alessis citruspress (ja, jag är en liten märkeshora) men den fungerar dåligt om man faktiskt vill pressa citrus på den.

  Se det som antropologi att handla på NK. I mitt fall är motsvarande, typ, Harrod’s och jag försöker alltid göra ett varv när jag är i London och bara _glo_ på excesserna. Sist jag var där råkade det vara den enda årliga rean. Vi skulle vinka av besökare vid ett tåg som gick tidigt och tänkte ta ett varv på Harrod’s som turistgrej. Det var ca 15 minuter kvar tills de öppnade men vi hade ingen brådska så vi väntade. Plötsligt befann vi oss i en inverterad version av Big Train-sketchen där Hitchcocks “Fåglarna” bytts ut mot “The Working Class”. Vi stod där i godan ro vid ingången när vi gradvis blev trängda närmare och närmare porten av människor som stigit upp tidigt en söndag och svidat sig i bästa gåbortkläderna för att raida Harrod’s. När De Grönvästade låste upp portarna sveptes vi med på en våg av rasande klassklättreri-frenzy som varade i tio minuter innan vi kunde börja slå oss mot utgången igen. “Är det alltid såhär?” frågade vårt chockade sällskap. Men det är det ju inte. Där inne slogs de om 800pundschampagne som nu kostade 750 pund, och jag funderade på vad 50 kunde göra för skillnad, för nån som redan är beredd att betala mer än hundra pund för sprit? Jag kan tänka mig sjuttontusentrehundrafyrtioåtta saker – and counting – som jag hellre lägger hundra pund på.

 • Jessica, 12:16 pm May 19, 2010:

  Du gjorde det bättre valet. Jag gillar iofs utseendet på alessis citruspress (ja, jag är en liten märkeshora) men den fungerar dåligt om man faktiskt vill pressa citrus på den.

  Se det som antropologi att handla på NK. I mitt fall är motsvarande, typ, Harrod’s och jag försöker alltid göra ett varv när jag är i London och bara _glo_ på excesserna. Sist jag var där råkade det vara den enda årliga rean. Vi skulle vinka av besökare vid ett tåg som gick tidigt och tänkte ta ett varv på Harrod’s som turistgrej. Det var ca 15 minuter kvar tills de öppnade men vi hade ingen brådska så vi väntade. Plötsligt befann vi oss i en inverterad version av Big Train-sketchen där Hitchcocks “Fåglarna” bytts ut mot “The Working Class”. Vi stod där i godan ro vid ingången när vi gradvis blev trängda närmare och närmare porten av människor som stigit upp tidigt en söndag och svidat sig i bästa gåbortkläderna för att raida Harrod’s. När De Grönvästade låste upp portarna sveptes vi med på en våg av rasande klassklättreri-frenzy som varade i tio minuter innan vi kunde börja slå oss mot utgången igen. “Är det alltid såhär?” frågade vårt chockade sällskap. Men det är det ju inte. Där inne slogs de om 800pundschampagne som nu kostade 750 pund, och jag funderade på vad 50 kunde göra för skillnad, för nån som redan är beredd att betala mer än hundra pund för sprit? Jag kan tänka mig sjuttontusentrehundrafyrtioåtta saker – and counting – som jag hellre lägger hundra pund på.

 • Jessica, 12:21 pm May 19, 2010:

  Förlåt att jag spammar som vanligt, men jag misstänker att de åtta dagarna kommer att inbegripa träning – för även om man är verserad i trefatsservering som ordensbroder så finns det sjuttiarton småsaker som styrs av protokoll som hela gänget behöver ha som ett rinnande vatten. Sen misstänker jag att det kommer att vara X sittningar utöver själva Stor-Sittningen, repetitions-sittning etc, etc. Ã…tta dagar är nog ganska realistiskt för att få ett sånt spektakel att förlöpa väl.

 • Jessica, 12:21 pm May 19, 2010:

  Förlåt att jag spammar som vanligt, men jag misstänker att de åtta dagarna kommer att inbegripa träning – för även om man är verserad i trefatsservering som ordensbroder så finns det sjuttiarton småsaker som styrs av protokoll som hela gänget behöver ha som ett rinnande vatten. Sen misstänker jag att det kommer att vara X sittningar utöver själva Stor-Sittningen, repetitions-sittning etc, etc. Ã…tta dagar är nog ganska realistiskt för att få ett sånt spektakel att förlöpa väl.

 • Göran, 2:20 pm May 19, 2010:

  @caroline heh näe de jobbar främst med jordbruksprodukter så om man gillar färska ägg så är man i himmelriket. Skön tant dock, goda kakor.

 • Göran, 2:20 pm May 19, 2010:

  @caroline heh näe de jobbar främst med jordbruksprodukter så om man gillar färska ägg så är man i himmelriket. Skön tant dock, goda kakor.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen