Jazzhands

Ordets makt – uppgång och fall inom korsord

Säga vad man vill om DN men de har bra lördagskryss. Någon dag – det dröjer inte länge nu – kommer jag att ringa till deras akutnummer (Kryssakuten) och snacka lite.
Det är nämligen så att korsorden har förvillande skiftande karaktär. Av de olika bylinenamnens karaktär att döma, är det tre ambulerande korsordsmakare och lika många illustratörer som ligger bakom kryssen varje vecka. En av illustratörerna är totalt old school/Åsa-Nisse sådär som “kryssen såg ut förr”, en är lite mer minimalistiskt konkret, som en barnbok och en är mer experimentell och grafisk, som en Berghs-student.

Korsordsmakarna följer ungefär samma spår. En är galet mycket old school och det är hans korsord jag gillar minst. Svåra, knepiga och poänglösa ordvrängningar och alltid samma gammla “ryssja” på två bokstäver (som ska bli “da“).
Han pajjar. Först löser man krysset en lördag och det går galant. Man får ökat självförtroende, upplever sig själv som ett geni och vill lösa mer. Men så kommer old school dude och så känns det som om ens ordkunskaper ligger på lågstadienivå. Knäckande.

Och det är alltså om detta jag tänker ringa Korsordsakuten vilken dag som helst nu.

Glad sommar på er!

Etiketter None

 • ebba, 12:08 pm July 14, 2011:

  Det är en av korsordsmakarna till lördagskryssen som är död. Minns att jag läste DNs egen minnesnotis om honom för kanske 2 år sen, i den stod det att de var tacksamma för hans goda framförhållning. Sen dess har jag väntat, men kryssen tar aldrig slut! Ibland har de till och med aktuellt tema, så hur det går ihop är högst oklart. Det är han som brukar (brukade?) göra kryssen till Ã…sa-Nisse-illustratören.

 • Jazzhands, 1:08 pm July 14, 2011:

  Det förklarar ju varför de är lite MOSSIGA och ÅLDERDOMLIGA!!! Och nu MÅSTE jag ringa Kryssakuten.

 • ebba, 6:19 pm July 17, 2011:

  Spännande! Hoppas att han konstruerar från andra sidan s a s.

  Inte för att det har med just lördagskryssen att göra men jag har insett att korsordskonstruktörsvärlden och dess omnejd är väldigt hård, se bara http://www.journalisten.se/debatt/18606/var-finns-moralen-och-etiken

  “… jag var intresserad av att fortsätta konstruera problem eftersom jag visste att mina problem var mycket populära bland DNs läsare och resulterade i många svar.
  Först var han intresserad och bad mig komma med förslag till nya problem.”

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen