Jazzhands

Mina civila rättigheter

Okej, det sitter en man bredvid mig på uteserveringen. Han har knutit sin vindjacka om magen. Inget fel i det, han har väl rätt att knyta sin vindjacka om magen som alla andra. Men han röker en cigg och han stönar. Han ger ifrån sig stötande, obscena ljud.

Även det kan stå ut med. I alla fall ett litet tag till. Han verkar ha druckit upp sitt te så förhoppningsvis är han “på gång”.

Mitt bord, bredvid hans, är fullt med någon tidigare gästs efterlämningar. Tomma glas, en halv macka på en tallrik. Jag bryr mig inte. två små söta småfåglar hoppar upp på bordet och norpar av brödet. Jag tycker det är kul, och tar upp min iPhone och fotar dem. Jag zoomar och får in några schyssta bilder på glada, hungriga fåglar. Tills mannen bredvid schasar bort dem med “Jag gillar inte småfåglar”.

Okej, säger jag, sånt får man väl respektera. Då tänder han en cigg, och röken gör mig illamående. Sen sätter han igång med sina stönande ljud. Men sånt kan man väl inte klaga på. Det är antagligen någon form av tics.

Men jag gillar ju småfåglar, och jag gillar inte ciggarettrök. Hur ser mina rättigheter i en sån här situation ut?

 

Etiketter None

 • Joel, 12:59 pm July 17, 2011:

  Man vs Nature: The Road to Victory!

 • håkanc, 1:08 pm July 17, 2011:

  Ett klassiskt fall av att ta kampen eller inte. Du representerar här en människa som kan bete sig. Jag ser mig själv som en likadan människa. Jag tar dock inte kampen längre. Ett exempel: Jag går bara på bio måndag-torsdag, filmen måste börja innan 16.00 och ha haft premiär för minst två veckor sedan. På så vis kan jag garanterat få en stol med fem stolars tomrum åt alla håll. Det är vad som krävs. Man kan, och bör, kalla det här socialt stört beteende. Det är dock vad vi som inte orkar ta kampen får stå ut med. Jag uppskattar självklart er fältkrigares insats, jag håller mig dock till ammunitionsfabriken (vad ammunitionen representerar i det här fallet är oklart).

 • Jazzhands, 2:45 pm July 17, 2011:

  Kan man likställa småfåglar med cigg? Alltså, han la sig ju i mina småfåglar, men jag la mig inte i hans ciggarettrök. Borde hans “Jag gillar inte småfåglar” likställa mitt “Jag gillar inte ciggarettrök”?

  Seriös fråga.

 • håkanc, 3:15 pm July 17, 2011:

  Jag tror det finns fler uteserveringar som råder folk till att inte uppmuntra till fågelmatande än vad det finns uteserveringar som råder folk till att fimpa. Så du förlorar nog där också. Misstaget du har gjort här är att du tagit din moral och dina regler till en offentlig uteservering.

 • Jazzhands, 4:41 pm July 17, 2011:

  Men vanlig, hederlig hyfs, hur går det in i ekvationen?

 • håkanc, 5:25 pm July 17, 2011:

  That shit be dead.

 • Flemming Hummer, 5:31 pm July 17, 2011:

  Maximen är “Påverkan proportionell mot den påverkan det har på dig.” Småfåglarna påverkar inte stönaren särskilt mycket, han kan titta bort. Han har alltså inte någon rätt att ge sig på de stackars svältande gråsparvarna. Cigarettröken påverkar dock dig, du kan inte undvika den dödliga rök med vilken Herr Obscen bestämt sig att, mot sin omgivning, göra vad Saddam gjorde mot Kurderna. Du har alltså rätt att avhysa honom från servering, och om nödvändigt, ta till våld i processen. Ja, jag tror faktiskt att du har rätt att döda honom. Så ser den moraliska lag, vilken ingen står över, ut – oavsett hur många vindjackor de knyter över magen!!!

 • Vän av ordning, 1:23 pm July 18, 2011:

  Hur ser mina rättigheter ut när det gäller att anmärka på stavningen av cigarett?

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen