Jazzhands

Inför filmefestivalen – pep talk med veteranen och filmmannen Niklas Eriksson (Exklusivt för Jazzhands!)

Hej Niklas! Du är en film- och kulturman och rör dig i de rätta kretsarna (som Nöjesguiden och Stockholm filmfestival). Jag planerar att umgås med dig under filmfestivalen där vi båda ska hålla i olika gig och därmed har chansen att snobba inför de närmast sörjande. Jag planerar att använda ord som “diskurs” och “diskrepans” mycket. Anser du att det är korrekt beteende på filmfestivalen? 
– Ja och nej! Diskprepans funkar fortfarande kanon. Men jag skulle akta mig för diskurs, det är lite för mycket trälig gammal DN kultur-essä över det. Diskrepans har ju en stabil förankring i naturvetenskap och ekonomisk teori. Det är mätbart och krispigt. Ett stort plus i vår tid. Som en tumregel skulle jag säga att ord som man kommer undan med på ett FED-möte eller i bollhavet på Googleplex funkar fint som snobbord. Medan allt som stinker postmodernism måste undvikas.

Vilka ord planerar du själv att använda? 
– Jag tänkte nog satsa på ett säkert kort och enbart använda riktigt ålderdomliga ord. Trubbhövel och överantvarda och sånt. Tricket är använda inte lite gamla, utan jättegamla ord. Då har du ryggen fri. Och träffar du snett med ordet så låter det i alla fall festligt och alla blir på gott humör. Det är ju det viktigaste, för ingen vill ändå på allvar få något sagt.

Vilket är modeordet just nu bland den intellektuella filmsnobbeliten?
– Inga. Det enda som betyder något är Little White Lies-appen och festliga karikatyrer. Jag måste säga ett? Okej, på engelska får det bli propulsive, som känns lite hett. Typ att handlingen rör sig framåt. På svenska väntar jag fortfarande på att Fredrik & Filips utdragna kampanj för ordet elevera, ska få genomslag på kultursidorna. Det har potential, men kan förstås dö ut fort.

Pomo” verkar ju vara det minst intellektuella ordet. “Kontext” likaså. Vilka andra ord bör man undvika om man vill framstå som jobbig och överbeläst?
Kontext avråder jag förstås starkt från. Du kan bli hånad. Och är det en riktig highbrow (obs! riskabelt ord!) miljö, kan du rentav bli visad på dörren. Det här är ett svårt område, det ska man komma ihåg. Ingen vill bli hånad av vuxna människor i svart polotröja. Ska man ens börja förstå vilka typer av ord som kan ge dig problem, måste man tänka på vem man vill låta som. 2011 vill absolut ingen låta som en superträlig, omständig och dessutom död fransman (Jacques Derrida), medan precis alla vill vara en sån där skön och vidöppen nutidsintellektuell som recenserar Kung Fu Panda på sin facebooksida (Slavoj Žižek). Så: läs och kopiera!

Bubblare: ordet “evidens”, vad tycker du om det? 
– Nja.

Vilka andra råd har du att ge till mig som vill ta tillfället i akt att under tio dagar få utstråla snobbism, know-how och intellektualism?
– Självförtroendet hos den intellektuella klassen är så fullständigt kört i botten idag att det gäller att så långt det går låna ord från discipliner som någon fortfarande bryr sig om, som teknikgrejer, finans, biomedicin etc. Bifurkation, regenerativ, self-assembly och så sånt där. Det är inte så jävla noga vad det betyder bara det har en air av framtid över sig. Rent konkret tycker jag du redan innan du går på tillställningen ska välja ut fem-tio någorlunda feta high tech-ord som du – no matter what! – ska pressa in i dina samtal om Lucy Walker och georgisk stumfilm. Lycka till!

Etiketter None

 • ellen, 11:37 am October 31, 2011:

  briljant! Hahahahaa! Fick skratta en måndag, när hände det sist?
  /TAck

 • Joel, 12:43 pm October 31, 2011:

  Hur ser du på “ad hoc”?

 • niklas, 5:02 pm November 1, 2011:

  joel! bra fråga. mycket bra fråga. juryn sitter fortfarande i sammanträde på den. överanvändning talar emot, den lätta och lediga IT-jargongen talar för. även plus för att termen har en myndig bakgrund inom vetenskapsteori. så, jag skulle säga använd med måtta. OBS: undvik sammansättningen ad hoc-lösning! den skrämmer du ingen med. vänl /Niklas

 • Exklusivt för Jazzhands! David Djuphammar och Niklas Eriksson utnämner Ã…RETS ORD 2012! | Jazzhands, 3:28 pm December 25, 2012:

  […] på ett bra suffix. Det har man hört mycket under året. Teknologiska och medicinska termer var högstatus förra året konstaterade vi ju. CH: Där kommer kompatibel in. DD: “Skaffa dig en analys” är en nykomling i år. Man […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen