Jazzhands

Svindlande Hainer

Det är mycket Hainer nu. Men så är det också filmfestival och filmfestival betyder Hainer. I år mer än någonsin med något slags personligt rekord på typ sju modereringar. Om det ens är ett ord.

Jag är rätt så slut. Igår körde jag två seminarium för en hyfsat trött publik, gick hem och sprang på löpbandet för att sen åka in till stan igen och se Wuthering Heights och hålla i F2F-et efteråt med regissören Andrea Arnold, min nya girl crush. Eller woman crush snarare. En punkdam med ceriserosa läppstift och den kanske tväraste luggen på den här sidan mellanstadiet.

En sak man bör veta om mig är att Wuthering Heights (alltså Svindlande höjder) är den bästa bok jag vet. Alla kategorier. Den bästa bok som finns. Den enda bok, eventuellt jämte Bibeln, man bör bevara i en vakuumförpackning när apokalypsen kommer, till framtida liv.

När så Andrea Arnold – som gjort de omtumlande (ja, jag använder ordet omtumlande) Fish Tank och Red Road – sätter tänderna i min favoritbok of all times så kan jag såklart inte låta någon annan få företräde. Det måste vara jag. Och därför blev det också jag som frågade om hennes väldigt milda och känslosamma Heathcliff, det leriga och regniga landskapet fullt av depp.

Filmen är genialisk. Den är fantastisk. Men om man som Kristin hade hoppats på trevlig Jane Austen-love så hoppas man tyvärr förgäves. Jag är ett stort Austen-fan, såklart, men Emily Bronte spelar i en annan liga. Austen är rock, Bronte är punk (eller goth, om man så vill, men det vill jag gärna inte diskutera). Och på något slags briljant sätt slutar Arnolds film några sidor för tidigt, kanske tio, tjugo sidor innan boken slutar vilket skänker hela den odödliga berättelsen en mäktig cliffhanger. Eller Heathcliffhanger….

Etiketter None

 • Sofie, 11:42 am November 17, 2011:

  Du e förträfflig, varje inlägg, varje mening, varje bokstav.
  /S

 • Flemming, 12:06 pm November 17, 2011:

  Heathcliffhanger! Kudos eller vad det nu är ungdomarna säger.

 • Lotta Losten, 10:26 pm November 17, 2011:

  Ja! Heathcliffhanger! Och Svindlande Hainer! Ã…h! Bravo!

 • Jonas, 4:29 pm November 18, 2011:

  Vänta här nu, snodde du inte “heathcliffhanger” från mig, från där på Kulturhuset! Jag vill ha credit för den!

 • Jazzhands, 5:36 pm November 18, 2011:

  Glöm det.

 • Lisa, 12:43 pm November 19, 2011:

  Hej! Jag var där och såg F2F:et och tyckte att ni var störtsköna på scen båda två. Boken är lika avgudad hos mig, men filmen däremot…aaaah jag blev riktigt besviken. Den kändes som en snabbspolning med scener som skriver en på näsa med övertydliga budskap (brorns syster gravid – klipp – barnafödsel – klipp – kistan hissas ner – klipp – barnet syns knappt mer). Tänkte bara jag skulle få det ur mig, men tack för en bra intervju efteråt!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen