Jazzhands

Kvinnor som stirrar på George Clooney

clooney-staring-at-goats

Han är naturligtvis en förbaskat stilig karl, den där Clooney. Han ser till och med bra ut i vildvuxet hår och sluskmustach.

Jag vill dryfta några tankar om Men who stare at goats. Det är en underhållande film om mystiska paranormala experiment (PSI) som den amerikanska armén utförde på 70- och 80-talet för att skapa supersoldater som kunde döda med sina inneboende krafter. Eller, ännu hellre, inte döda utan undvika konflikter och skapa fred.

Jeff Bridges spelar hippie-soldaten som efter en nära-döden-vision i Vietnam vill skapa en ny armé byggd på kärlek och inre kraft. Han har långt hår, indianfjärdar, krimskrams runt halsen och solsken i blick. Samt en förkärlek till droger, i synnerhet LSD.

Kevis Spacey spelar PSI-strebern som aldrig riktigt lyckas hitta den där inre superkraften lika bra som George Clooney, som spelar den bästa PSI-soldaten aka “Jediriddaren” som jorden någonsin sett. Han lyckas till och med stirra ihjäl en get.

Ewan McGregor, med sin alltid så barnsligt nyfikna blick, spelar journalisten som inte riktigt kan bestämma sig om detta är vansinne eller fantastiskt. Om det verkligen händer eller inte. Om krafterna faktiskt finns eller om det bara rör sigom den ena slumpen efter den andra. Men visst känns det som en lite väl stor slump att just Ewan sitter mitt emot Clooney i en öken och frågar “Men vad är en Jediriddare för nåt?”

Som om du inte vet, sötnos.

Metacasting? Jag vet inte. Och varför Jeff Bridges i ännu en hippieroll? Han ser precis ut som The Dude när han, i skägg och gråa lockar, hoppar fram över en äng i en särk och ser drogsalig ut. Ska man inte försöka undvika sånt? Vore det inte roligare och mer intressant om man kastade om rollerna lite där? Kevin Spacey som hippiemaster kanske? Jeff Bridges som naiv men skeptisk journalist?

Det enda som är säkert är detta: George Clooney ser lika bra ut vad han än tar sig an, och att se honom i slapp khakiskjorta och crew cut är en njutning. Han ger visserligen filmen än standardkomisk touch snarare än en känsla av att detta faktiskt hänt. Men å andra sidan – med Bridges som laid back dude så får man ändå en känsla av igenkänning.

Etiketter None

 • Joel, 3:46 pm December 3, 2009:

  Så…filmen…hur är den?

 • Joel, 3:46 pm December 3, 2009:

  Så…filmen…hur är den?

 • Molly, 6:01 pm December 3, 2009:

  Har alltid älskat Jeff Bridges. Vet inte varför riktigt men allt det där du säger om Clooney, säger jag om Darling Jeff 🙂 Dude eller inte. Kolla in http://www.jeffbridges.com

 • Molly, 6:01 pm December 3, 2009:

  Har alltid älskat Jeff Bridges. Vet inte varför riktigt men allt det där du säger om Clooney, säger jag om Darling Jeff 🙂 Dude eller inte. Kolla in http://www.jeffbridges.com

 • Caroline, 6:18 pm December 3, 2009:

  Jag håller med, jag älskar också Bridges. Alltid. Men just därför tycker jag att han förtjänar att castas som något annat än knasfarbror, vilket verkar vara lite av hans lott numera.
  Och ja, filmen. Tänkte skriva en blänkare om den på Weird Science. Och även här. Problemet med den är att hur galet det hela än ter sig med PSI-experiment inom den amerikanska armén och så vidare så är det egentligen inte så mycket som händer. En bunch på tjugo soldater utbildas inom detta. Jämför med storleken på amerikas övriga armé, eller andra typer av specialstyrkor. Detta är en så liten del och de tas liksom aldrig ut i stird eller praktik. Det blir lite av ett “Jahapp..?” tyvärr.

 • Caroline, 6:18 pm December 3, 2009:

  Jag håller med, jag älskar också Bridges. Alltid. Men just därför tycker jag att han förtjänar att castas som något annat än knasfarbror, vilket verkar vara lite av hans lott numera.
  Och ja, filmen. Tänkte skriva en blänkare om den på Weird Science. Och även här. Problemet med den är att hur galet det hela än ter sig med PSI-experiment inom den amerikanska armén och så vidare så är det egentligen inte så mycket som händer. En bunch på tjugo soldater utbildas inom detta. Jämför med storleken på amerikas övriga armé, eller andra typer av specialstyrkor. Detta är en så liten del och de tas liksom aldrig ut i stird eller praktik. Det blir lite av ett “Jahapp..?” tyvärr.

 • Joel, 7:33 pm December 3, 2009:

  Synd! Hoppas någon gör en film om sälarna som Sverige haft i armén istället då.

 • Joel, 7:33 pm December 3, 2009:

  Synd! Hoppas någon gör en film om sälarna som Sverige haft i armén istället då.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen