Jazzhands

Det torra och det gröna

mioOm man vill utmana sin näsa och prova en riktigt, riktigt torr och grön doft så kan man bege sig till NK och testa Annick Goutals Ninfeo Mio. Finns för män och kvinnor.

Den öppnar sig som en bukett bruna, uttorkade blad, som helt saknar grönska. De vaknar till liv när de gröna hjärtnoterna vecklat ut sig, och träiga cedarnoter dyker upp tillsammans med illgrön verbena. Framåt basnoterna är det en hel berså som ligger framför en, fast fortfarande torr, inte drypande, fuktig och blomstrande, utan grön, bladig och soldränkt. Prunkande citronträd och prasslande olivträd.

Parfymen sägs vara inspirerad av trädgården Ninfa som ligger söder om Rom, läser jag.
Det förklarar saken.

Etiketter: , , , ,

 • Kattis, 2:53 pm April 11, 2011:

  Jag håller precis på med att “prova ut” Ninfeo Mio, därför extra kul att du skriver om den! Jag tjatade mig till ett prov på NK (Är det inte konstigt att man måste övertala expediter till att lämna ut marknadsföringsprover?!! Inte ens när man köper mycket kosmetika får man några prover. Denna företeelse är bara utspridd och erkänd i Sverige, såvitt jag vet. Så fort man handlar i andra länder (även om det bara skulle vara tops (!) får du en rad gratisprover. Vad händer med marknadsföringsprover i Sverige?? Diskuterar ofta denna fråga med vänner…)

  Min man tyckte jag luktade “möjligt och unket” när jag först duttade på Ninfeo, och lade till “men du faller ju bara för konstiga parfymer”. Nåja, till sist kom vi båda fram till att jo, den är “annorlunda”. Och det var precis vad en kollega sade till mig – “Du luktar annorlunda”.

  Själv tycker jag att den är spännande och exotisk, och den speciella doften av fikon kommer fram efter 2-3 timmar på huden. Men vad tycker du Caroline? Jag kan inte riktigt utläsa om du tycker om Ninfeo – eller rent av tycker illa om den.

  Jag blir tveksam till att införskaffa NInfeo om folk i min omgivning direkt tycker illa om den. Men jag har en “sommarreserv” i bakfickan. Jag ska nämligen prova ut Annick Goutals “Mimosa” också. Den är lättare att ta till sig – men tyvärr inte alls lika spännande och charmig! Har du luktat på den??

  /Kattis

 • Caroline Hainer, 3:25 pm April 11, 2011:

  Jag kan inte heller bestämma mig! Jag har haft ett doftprov här bredvid mig de senaste 48 timmarna och luktar på det då och då. Blir provocerad och njuter lite på samma gång. Jag kan inte bestämma mig.

  Men däremot vet jag vad jag tycker om Mimosa – den är alldeles för lätt för mig. Jag kände den knappt alls, fick vänta ett bra tag och då tyckte jag doften påminde om skalet på en grön banan. Fräscht, förvisso, men inte förföriskt. Det ska självklart inte hindra någon från att prova eller köpa. Men det finns klart bättre mimosa-dofter även om jag generellt tycker Annick Goutal är spännande, och älskar hennes flaskor. Men med Mimosa har hon gjort något alldeles för mesigt anser jag. Besvikelse.

  Vad gäller andra gröna dofter, som Ninfeo Mio, så tycker jag DSquared spelar i en klass för sig.

  Lite oortodoxt gillar jag också Silverbirch från Molton Brown. Om man ändå vill dofta grönt så kan man lika gärna gå all in…hehe.

  Gulligt att du har en “sommarreserv”! Har du fler?

 • Kattis, 4:03 pm April 11, 2011:

  Nä, du har helt rätt beträffande Mimosa. Den är alldeles för lätt och fräsch, också på mig. Ibland gillar man en parfym som man egentligen vet inte passar ens personlighet… Och som så mycket annat fatsnar man ibland för utseende, mer än innehållet. Jag vill bara ÄGA en Goutalparfym för att flaskorna bara är så underbara.

  Men om man som jag älskar tunga och komplexa parfymer är det svårt att hitta en sommarparfym – som definitionsmässigt ju bör vara lite lättare. Jag älskade Dalis Le Roy Soleil, men den finns inte längre att få tag på. Och jag försöker varje sommar bli förälskad i en ny vår- och sommarparfym, men det är svårt….

  Därför hoppades jag mycket på Ninfeo mio när den kom förra året – men då tyckte jag nog att den var förbryllande och olik mig, och jag kunde liksom inte bestämma mig vad jag tyckte om den – konstigt nog. Nu bestämde jag mig för att ge den en chans till och jag har haft pappersflikar med Ninfeo lite överallt – i min handväska och på mitt skrivbord etc. Jag vill tycka om den och kunna bära den. Jag vet precis hur fikon doftar (pga min bakgrund) och den doften älskar jag men det finns annat omkring Ninfeo som förbryllar.

  Hur jag än vänder och vrider på mig kommer jag tillbaka till andra tyngre parfymer. Har du luktat på Hermes Paprika Brasil? Jag älskar den! Men den är tyvärr alldeles för flyktig. Varför inte i eau de parfym-form?? (Eller en annan favorit Hermes Ambre Narguile!!)

  Jag funderar just nu på Sonia Rykiels parfymer. Kanske finns det någon där man kan bära i sommar. Men var kan man få tag på dessa i Sverige??

 • Caroline Hainer, 4:26 pm April 11, 2011:

  Pétit Chérie och Grand Amour är väl de populäraste hos Goutal… och ja, man vill ha en flaska på nattduksbordet eller sminkbordet, helt klart. Jag kan någonstans beundra henne för att hon ger ut en så knasig och komplex doft som Ninfeo Mio, men det blir en konsig kontrast när hon ser ger ut den intetsägande Mimosa. Vafalls?!

  Men du, luktade Ninfeo annorlunda på huden på dig? Du måste prova på huden också. Var det då du kände fikonen?

  Rykiel får man nog köpa på nätet. Den goda nyheten är ju att Ebay vimlar av parfymer. Det finns fler av oss därute…! Och jag har sett en del på Tradera också.

  Har luktat på många Hermés men inte Paprika-Basil. Låter ju, teoretiskt, som en vinnare!

 • Caroline Hainer, 4:26 pm April 11, 2011:

  Vet inte varför men får en känsla av att du skulle gilla Lanvin…?

 • Kattis, 4:37 pm April 11, 2011:

  Jo, jag har Ninfeo på huden, också. Har småduttat provet jag fick från NK i ett par dagar nu. Och det är då fikondoften framträder. Den gör sig helt klart bättre på huden än papper. Gäller förvisso alla parfymer.

  Jag brukar ibland handla på Strawberrynet, men aldrig parfymer om jag inte luktat på dem tidigare. Jag har sett att de säljer Rykiel. Men Caroline, måste fråga, skulle du köpa en parfym enbart på en skriftlig beskrivning?? Nu säljer nämligen Strawberrynet många parfymer till superbra priser. Men om man inte vet hur de luktar – ska man verkligen köpa då? Det finns nämligen två parfymer av Gianfranco Ferre som på beskrivningen låter mycket jag (Essence d’eau och Ferre eau de parfyme). Känner du till dessa?

  Jag förmodar att jag inte får tag på Lanvin heller i Sverige?

 • Caroline Hainer, 5:04 pm April 11, 2011:

  Oh, jag vet precis vad du menar. Man läser en beskrivning av en parfym och tänker “den här MÃ…STE vara bra!”. Men en parfym doftar verkligen sällan precis som man tror, eller ens i närheten. Så tyvärr skulle jag inte köpa en parfym enbart på beskrivningen. Med möjligt undantag om man känner till “parfymfamiljen” och haft fullträff där tidigare. Även det kan vara vanskligt…Jag handlar en del parfym på Ebay och liknande men det är ofta grejor som jag kan sälja vidare sen, på Tradera, eller byta med andra som har någon parfym de tröttnat på (tips!).

  Du kan alltid skicka efter prover från The Perfumed Court, men det kostar en liten slant… men man “tjänar” på att skicka efter ett helt gäng vid ett och samma tillfälle.

  Lanvin hittar du på NK, om du bor i Stockholm (eller Göteborg?). Ser att man också kan köpa till exempel bästsäljaren Arpége online men du borde dofta först…Kan du ta dig till ett NK?

 • Kattis, 5:15 pm April 11, 2011:

  Känner inte till Perfumed Court. Menar du att man kan skicka efter parfymprover?! Vilka som helst? Förstår att det kostar – men ändå… Vilken grej. Måste jag kolla upp.

  Jodå, jag har (tyvärr) nära till NK i Stockholm. Jag jobbar inte långt därifrån, vilket framför allt märks i min plånbok… Ska genast dit i morgon på lunchen för att lukta på Lanvin!

  Och til sist (eller borde jag ha nämnt det först?). Tack för en fantastisk blogg. Jag skulle kunna sitta i timmar och diskutera parfymer, kostmetiska, hudkrämer…

 • Caroline Hainer, 10:51 pm April 12, 2011:

  Oh, men fortsätt gärna! Diskutera alltså.

 • Gula blommor och grön banan - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 9:52 am May 16, 2011:

  […] och annorlunda dofter, vilket man lyfter på hatten för, som till exempel den torra, gröna Nimfeo Mio som kom alldeles nyligen. Det är helt enkelt ett för känt och bra parfymhus för att man ska […]

 • It ain’t easy being green - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 12:35 pm January 29, 2012:

  […] och kanske mer citrus-y än vad jag skulle vilja när jag är på grönt humör men klart underbar. Annick Goutals Ninfeo Mio är också ett alternativ men mer torr och soligt varm än det där fuktiga, barriga jag vill […]

 • It’s not easy being green | Fifty Scents, 10:03 am January 4, 2014:

  […] Jag brukar tipsa om gamla, hederliga favoriter som Comme des Garçons Dover Street Market och Annick Goutals Ninfeo Mio, där Dover är en fuktig lövskog och Ninfeo Mio mer av en liten minioas i den torra storstaden. […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen