Jazzhands

Lanvin couture

Vi kör en liten mode- och parfymcocktail så här på fredagseftermiddagen, ok? Först ut: Lanvin!

Lanvin har gett ut parfymer i över åttio år nu. Jeanne Lanvin startade modehuset på 1920-talet i Paris och fransmännen var som bekant tidiga med att haute couture skulle gå hand i hand med haute parfume.

En av de första signaturdofterna var Mon Peche (“Min synd”) som doftar som ett svart, sexigt fodral, snyggt figursydd med mycket décolletage ser ut. Den skapades 1924 av en mystisk ryska som gick under namnet “Madame Zed”. Hon har jobbat med flera av Lanvins dofter. Med Mon Peche har hos skapat en muskig, mörk, sexig doft full av trä, ylang-ylang, rosor, nejlikor och neroli (citrus). Varför den här farligt förföriska doften har slutat säljas är ett mysterium. Har man tur hittar man den online, eller så beställer man ett doftsample från The Perfumed Court. Om man vågar…

Men kändast av Lanvins parfymer är  Arpège som, om man ska dra en modeliknelse, är som en fyllig och styv sommarklänning. Den skapades 1927 när Jeanne Lanvin bad den då blott 27-åriga parfymören André Fraysse att skapa en parfym åt hennes dotter på 13-årsdagen. Ryktet säger att den unge parfymören inspirerades av den unga dotterns pianospelande, hon övade skalor dag som natt.
Resultatet blev Arpège som, utan att överdriva, nog är en av världens mest kända dofter. En kryddig, ganska tidstypisk blomdoft, stram som en charleston, kryddig som en opiumhåla. Den känns som en tidsmaskin tillbaka till 1927, vilket är lite av charmen. Den finns på marknaden, återlanserades runt 1990, efter att ha varit borta ett långt tag. Men är världen redo för en muskig orientalare? Vet inte. Men känd är den. Och flaskan är enormt vacker.

Utgångna Scandal däremot, verkar inte göra en comeback. För att fortsätta liknelsen med kläderplagg så är Scandal  ett par läderboots som går upp till låren, burna av en kvinna som skiten i vad du tycker. Hon äter snubbar som dig till frukost. Jag har just nu högsta budet på en vintage-flaska på Ebay. Håll tummarna!

Utmärkande för Lanivndofterna är att de känns tidstypiska för 20- och 30-talet. Det är också därför flera av klassikerna uppdaterats för att kännas mer “nu”. Synd, tycker jag. Det är underbart att veta hur en fransk kvinna about town luktade när skinnhandskar och blek hy var högsta mode, och Coco Chanel gjorde sig påmind för världen. Arpége är också modifierad, tyvärr, men har fortfarande kvar en doft av den finare världen. Ta vara på den.

Etiketter:

 • etta, 9:47 pm April 15, 2011:

  Vilken underbar läsning! Och flaskan till Arpege är ju nästintill perfektion. Men jag har en fråga angående det här med att köpa parfymer på Ebay – hur är det med hållbarhet egentligen? Vore ju fantastiskt om man skulle kunna hitta någon raritet, men är den verkligen användbar?

 • Lisa, 5:34 pm April 16, 2011:

  Lanvin är helt otroligt fint. Har smugit runt hela dagen och doftat på parfymer, stänkt ner mig själv och tagit ungefär 3838 provpapper. Tänkte då testa något nytt efter min “Burberry London”, och hittade bland annat den relativt nya doften med det otroligt fjolliga namnet “Marry Me” av Lanvin. Vad har du för åsikt om denna? Luktade även på “Cotton T-shirt” och “Parlez-Moi d´Amour”. Gillade samtliga men jag avstår förmodligen från Clean eftersom jag vill ha en något mer unik doft som varannan människa inte går runt med.

  Saken är den att jag har ganska boyish cool slapp stil, om man kan formulera det så. Så jag vill egenligen kompensera den stilen med något doft som klingar lite mer feminint, jag tror jag skulle ha svårt att bära tyngre dofter eftersom det så ofta klingar faster Britta för mig.

  Feminin, självsäker och unik doft , enkelt sagt. Tycker du att någon av de jag nämnt i så fall passar eller har du möjligtvis några andra tips att ge mig?

 • Emilie, 6:44 pm April 16, 2011:

  Jeannes dotter fyllde inte 30, utan 13 när hon fick Arpège.

 • Caroline Hainer, 10:27 am April 17, 2011:

  Självklart 13! Jag ändrar!

 • Sara, 5:41 pm April 27, 2011:

  Omfg! Idag fick jag hem mitt lilla prov av Scandal från the perfoumed court och det är det ABSOLUT UNDERBARASTE jag någonsin haft på min hud! Ja, utom pojkvännen då.

 • Caroline Hainer, 7:34 pm April 27, 2011:

  Ã…h! Sara, får du inte bara lust att klä dig såhär…
  http://www.cabaretville.com/fe1.jpg
  …och ta över världen när du känner Scandal på huden!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen