Jazzhands

Svennig forskning

Bedriver forskning om den nya svennigheten. Vad är svennigt nu för tiden?
Nu, när man köper falukorv på fin-delin, gjord på äkta gårdsgris så kan man ju till exempel inte hävda att gratinerad falukorv med mos är svennigt.

I min kartläggning av den nya svennigheten hittar jag bland annat följande:

1. Italiensk buffé när någon fyller jämt.
2. Säga “musiken räddade mitt liv”
3. Döpa sitt barn till något form av verb (“Tindra”, “Trolla”, “Bolla”, Scrolla”)

(Nej, ingen döper sitt barn till Scrolla, men det är inte poängen. Eller förresten, det är bara en tidsfråga tills någon gör det)

4. Säga att man inte hade tänkt kolla på det kungliga bröllopet (vilket som helst) men gjorde den ändå och “blev faktiskt riktigt rörd”.
5. Allt med Melodifestivalen
6. Gilla England
7. Plastpåsar i nedersta kökslådan
8. Prenumerera på någon form av matkasse
9. Knyta tröjan om midjan
10. Rökelse

Och som vanligt: JAG LÄGGER INGA VÄRDERINGAR I DET!!!!

Etiketter None

 • frucht, 11:10 pm April 29, 2011:

  Falukorven på gårdsgris ligger väl ändå än så länge en bra bit från svennighetens domäner? Men annars helt riktigt, gårdgrisfalu och potatispuré är icke svennigt. Naturligtvis skall det vara en specificerad äppelsort som ligger skivad i korvens snitt, Cox orange bra, Ingrid-Marie bra. Odlat och varsamt skördat på en gård inom en radie på 40 km. Inget jävla coopäpple.

  Trots att även jag är ett barn svennighet så gillar jag att basha ”verklighetens folk” så fort jag får en chans, så här presenteras resultatet av en del av min forskning. (Självklart helt befriat från värderingar och subjektiv påverkan)

  • Vinprovning är bögigt men Whiskeyprovning är lika viktigt som att rösta på SD.
  • Lasse Ã…berg är en konstnär om inte _THE_ konstnär. (trots att karriären är byggd på plagiat av en antisemitisk serietecknare)
  • Halv/Helfabrikat är den enda födan som intas, Felix och Dafgårds är kungar. Ingen vet vad köttbullar består av och bröd bakas i pågens ”stenugnar”. Färdigmarinerat är någonting bra och inte ett sätt att dölja smak av dålig djurhållning och passerade bäst-före-datum.
  • TV4.
  • Istället för en handväska kan man ha en liten ryggsäck i skinnimitation.
  • Högskolepoäng är bögigt.
  • Låt oss lägga 700 000 på en husvagn trots att det skulle räcka till, säg, ett halvår på Grand hotell eller hyra av ett hus i medelhavsregionen för 5 personer två veckor i 25 år.
  • Transfetter, fast intrycket av produkten är ändå ”light”.
  • Ladies Night är lite trevligt.
  • Skaffa husdjur är en bra idé. Jag bor i en etta på 3 kvm, innekatt får det bli, jag mår i alla fall bra men katten beter sig som om den var född i ett fängelse. Jag kan knappt gå, en stor hund blir bra, trots att den behöver 12 km promenad i högt tempo var 6:e timme för att må bra. Jag bor i radhus, utekatt blir bra, torts att alla grannar har katter och trots att den lokala ordningsstadgan inte direkt är otydlig när det gäller förbudet att lämna djur okopplade och utan tillsyn.
  • Thailand.
  • Jysk.

  Å vilken härlig bitterhet, dags att sova.

 • Joel, 6:58 am April 30, 2011:

  Jag jobbade i kassan på mataffär i somras och kan intyga att falukorv, vit pasta och tekakor fortfarande är storsäljare. Så fort jag såg något annat märke än Euroshopper eller Icas egna på rullbandet reagerade jag.
  Den nya svennigheten har nog inte vuxit sig så stark än.

 • Jazzhands, 9:41 am April 30, 2011:

  Frucht, jag vill trycka din hand. Mer än så, jag vill niga så djupt att mina knän nuddar marken du beträder, för att visa vördnad, kärlek och respekt.

 • Jazzhands, 9:42 am April 30, 2011:

  Joel, Den Nya Svennigheten är något som ständigt måste revideras. Euroshopper, där sa du något. Och som forskare gäller det att vara steget före, se vartåt vinden blåser. Hur ligger Eldorado till?

 • Joel, 11:01 am April 30, 2011:

  Det är samma sak med Eldorado. En storsäljare.
  Den nya svennigheten, som handlar kvalitet och använder smartphone, är nog utbredd på riktigt först om tio-tjugo år. Vi är ju mitt i övergångsperioden nu. Eftersom jag just skrivit en tenta i språkhistoria vill jag likna den här perioden med när vi kristnades i Sverige och det tog ett långt tag innan det fäste på riktigt. Asatron, som inte heller den var särskilt stark, levde då sida vid sidan vid kristendomen, som inte kom att övertyga på länge.
  Det har kommit nya möjligheter, trender och livsstilar på väldigt kort tid under senaste åren och vi vill nog tro att många lever efter dem. Men precis som på forntiden genomgår vi nu tiden mellan det gamla och det nya. Det är nog därför vi är så nyfikna på att forska just i den nya svennigheten och jämföra den med den gamla.

 • pulle, 9:13 pm April 30, 2011:

  Den nya svennigheten är ju den som är upptagen vid närproducerat “kvalitetsråvaror” “inga tillsatser till barna” “utomhusdagis är sunt för barna” osv. Den ser på landet brunsås, är medvetna om “snygg design” (eller snarare;: de återspeglingar av den som man kan finna på Ikea och Mio) går med jobbet och lyssnar på Mia Törnblom och köper trädgårdsmöbler i svart rotting. De tycker ruccolasallad är lite spännande i köket och har läckra knivset och fräscha nya kök.

  Ni vill få euroshopper att vara ett slags svennighet. Vilket struntprat! Euroshopper är white trash. WT är omedveten och ganska osynligaa. Ändå är det de som köper polarkakor och ravioli på burk och jättestora chipspåsar, och euroshopperfalu.

  Vilkem grupp bör man egentligen raljera över? Jag föredrar thacky svenne med svarta rottingmöbler framför oironisk WT. WT har mindre makt. Thacky svenne syns mer och har mer makt.

 • Joel, 9:41 am May 1, 2011:

  Självklart har den oironiska WT:n mindre makt, men har den nya “thacky svennen” verkligen vuxit sig så stark redan? Tre miljoner svenskar tittar ju på Doobidoo varje vecka.

 • Joel, 9:44 am May 1, 2011:

  Förlåt, något överdrivet:) Så här ser siffrorna ut: http://gt.expressen.se/nyheter/1.2359670/tittarsuccen-fortsatter-doobidoo-tillbaka

 • Jazzhands, 10:38 am May 1, 2011:

  För inte så länge sedan gjorde Aftonbladet en totalt ovetenskaplig men ändå talande/underhållande undersökning (man frågade tre familjer, ungefär) om hur man hade “fredagsmys” i olika samhällsskikt i Stockholm.

  Den lägre medelinkomstagaren och hans familj körde chips och coca-cola, medelsvennen brassade på med tacokväll medan Lidingöborna (alltså övre medelklassen) dukade upp skaldjur.

  Underhållande, som sagt, om inte annat. Men också fingret på uppdelningen mellan WT och svenne. Chips versus tacos. Euroshopper versus rottingmöbler. Det ÄR en diskussion vi måste ta.

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article12642785.ab

 • Flemming Hummer, 10:39 am May 1, 2011:

  Det är av yttersta vikt i denna diskussion att göra skillnad på Svenne och Brak-Svenne. Brak-Svenne är Euroshopper och Svenne är ett visst intresse av kvalitetsmat. Brak-Svenne gnäller över invandrarna, medans Svenne tycker att det är en revolutionär handling att gå över till GodEl (“Vi borde ta efter Arabvärldens exempel och leda ett uppror emot elbolagen”, som någon jag känner uttryckte det.) Gränserna är dock flytande och båda grupperna spenderar viss tid framför TV4. Vad som sklijer dem i grunden är sedan inte klass, utan det handlar om urbant (Svenne) och lantligt (Brak-Svenne). White trash är en lite annan sak, dvs helt enkelt det gamla Marxska trasproletariatet.

 • Joel, 11:20 am May 1, 2011:

  Men måste det samtidigt peka på en utveckling åt något håll? WT-svennarna kommer ju alltid att finnas, precis som rotting- och skaldjursmänniskorna. Det enda som kommer förändras är maträtterna de äter och teveprogrammen de ser på.

 • Jazzhands, 12:10 pm May 1, 2011:

  Ja, men de är just de vi vill kartlägga. Ungefär som att man vet att fåglar migrerar varje år men när och var och hur?

  Den NYA svennen. Den NYA mannen. Detta är modern antropologi. Vi måste bevaka.

 • Joel, 12:46 pm May 1, 2011:

  Jag har en kompis som hävdar bestämt att man inte kan definiera sin samtid, vilket jag ställt mig emot varje gång det tagits upp. Kan man eller kan man inte? Vi håller ju på med det just nu, samtidigt som vi inte kommer göra det lika bra som om tio år.

 • pulle, 4:38 pm May 1, 2011:

  Jag skulle påstå att “de nya” svennarna är “medelklass-svennen”.

  På 80-talet var medelsvennen braksvenne som åt chips i gillestugan och marcherade omkring med fascistiska tubsockor och åkte på sällskapsresor och inredde gillestugor efter drömmar om “Dallas”. 80-talets braksvenne skilde sig mycket från kulturborgarsvennen med svarta kläder som bodde i loftvåningar.

  Sedan 90-talets andra halvan har braksvennen i högre grad börjat forma sin identitet efter medelklass-kulturborgarsvennen.

  “Inredning” har populariserats, liksom antikviteter och design. Tv8 och kanal9 är fyllda av eftermiddagsprogram om antikviteter och design. Ikea, Mio, gör-om-mitt-hus-programmen osv speglar hos braksvennen den urbana medelklassens smak (fast lite fulare). Likaså HM och liknande säljer förrförra årets hipstertrender till massan. Braksvennen läser Redidence och samlar Stig Lindbergkoppar. De har koll, men inte lika mycket koll som kulturborgaren (som slutade med Stig Lindberg 1998) . Rusta är idag inte samma unika vattendelare som förr. Man köper framförallt svartlackade rottingmöbler på Rusta.

 • Jazzhands, 5:29 pm May 1, 2011:

  På allvar – Pulle och Frucht och Joel – får jag intervjua er om detta? Per mail?

 • Joel, 5:35 pm May 1, 2011:

  Caroline: Kul! Självklart!

 • Göran, 10:32 am May 2, 2011:

  “Scrolla” det skrattade jag högt åt. Frukt roligt, just för att verbnamn är en av mina största pet peeves..

  Annars har jag nog mer problem med folk som har liten, stickad mössa på sig inomhus/på sommaren än mycket annat på den listan. Och jo, det ligger väldigt mycket värdering i att kalla något/någon svennig

 • Jazzhands, 12:33 pm May 2, 2011:

  Tell me about it…jag har Grandpa runt hörnet, och – den kanske största samlingsplatsen för den lilla, lilla mössan i Sverige – Urbans deli. Tills de inför förbud mot mössor som inte täcker minst halva huvudet går jag inte dit. OCH DET VET DE OM!!!

 • Göran, 2:25 pm May 2, 2011:

  Urbans deli har skrämt mig länge nu. Måste vara lukten av surdeg.

 • pulle, 4:25 pm May 2, 2011:

  En man var en stor Fantomen-fan, och ville därför självklart döpa sin son till Fantomen.

  Tyvärr fick han avslag. Därför döpte han sonen till Kantomen istället.

  Ville bara berätta detta. Det är helt sant. Vet dock ej om det relaterar till ämnet.

 • Jazzhands, 9:04 pm May 2, 2011:

  Det KAN relatera till ämnet. Och får mig att än en gång reflektera över ditt namn. Pulle.

 • frucht, 10:36 pm May 2, 2011:

  Jazzhands: Låter intressant

 • frucht, 10:37 pm May 2, 2011:

  en epost som funkar

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen