Jazzhands

Lite mer om The American

Varför fortsätter man att gilla George Clooney, trots att han spelar samma slicka snubbe i varenda roll kan gör? Han är ju egentligen samma roll hela tiden, vare sig det är i Michael Clayton eller i Ocean’s 11. Han besitter onekligen en komisk ådra, men för att den ska komma fram ordentligt verkar det krävas att rollen/filmen är ganska så screwball (Oh brother, where Art thou, Intolerable Cruelty, Mördartomaterna anfaller).

Är han en så bra skådespelare?
Jag vet inte.
Spelar det någon roll?
Det spelar mindre roll när man är charmig, ger gråhåriga män världen över hopp om att de kan se snygga ut och säger roliga saker i intervjuer. Samt äger en minigris.

Men alltså, The American är en dålig film. Den är tunn, ospännande och har ett ruttet kvinnoporträtt. Och mansporträtt för den delen, så vida det inte är en universell sanning att alla män, då tillfälle ges, uppsöker en bordell. Det ligger i deras natur.

Visst, den är filmad i Sverige. En scen som varar i ungefär två minuter, strax innan förtexterna börjar rulla. Björn Granath syns med i bild i tre sekunder, det är kul. Men en Björn Granath gör ingen film, och lite Sverigepatriotism kan inte dölja att detta är en sexistisk rulle där den glada nattfjärilen med besudlad kropp men rent hjärta är den enda som kan öppna upp Clooneys agent. Hennes otvungna förhållande till sin kropp, hennes uppenbara förtjusning över sitt arbete (hennes kollegor, däremot, är fula, översminkade och troligtvis drogpåverkade) gör henne till en madonna OCH en hora på samma gång. En drömkvinna, alltså. Som dessutom, framgår det, kan god mat och bra vin.

Jesus. När blev det såhär?

Etiketter None

 • Veronica, 1:49 am September 7, 2010:

  Utspelas inte filmen i Italien med? Så denna Madonna/Hora som kan mat och vin har en lagom tjock accent?

 • Veronica, 1:49 am September 7, 2010:

  Utspelas inte filmen i Italien med? Så denna Madonna/Hora som kan mat och vin har en lagom tjock accent?

 • Jazzhands, 9:40 am September 7, 2010:

  Jo. Exakt. Charmig, kan man säga till och med.

  Och när hon står i en pittoresk flod (naturbarn som hon är) iklädd endast ett par genomskinliga trosor, och ropar “Eduardo!” och skvätter vatten och ler (Clooney heter Edward) så är det Anita Ekberg i La Dolce Vita. Varning för denna film utfärdas härmed.

 • Jazzhands, 9:40 am September 7, 2010:

  Jo. Exakt. Charmig, kan man säga till och med.

  Och när hon står i en pittoresk flod (naturbarn som hon är) iklädd endast ett par genomskinliga trosor, och ropar “Eduardo!” och skvätter vatten och ler (Clooney heter Edward) så är det Anita Ekberg i La Dolce Vita. Varning för denna film utfärdas härmed.

 • Flemming, 10:52 am September 7, 2010:

  George Clooney är trubbig. Han vill gärna vara skarp, men han har egentligen inte så mycket att komma med. Politiskt är han en sån som prisar Clinton och upprörs när prinsessan Diana dör. Konstnärligt har han föresatser men inte förmågan att ta dem någonstans. Det bränner aldrig till när George är i farten, det blir mest småputtrigt och ljummet, ibland bara tråkigt. Det har jag tyckt länge, och inte minst sedan The Good German som var en blajjig och tråkig film – Film Noir my ass (det var väl en godhjärtad hora med i den också förresten?).

 • Flemming, 10:52 am September 7, 2010:

  George Clooney är trubbig. Han vill gärna vara skarp, men han har egentligen inte så mycket att komma med. Politiskt är han en sån som prisar Clinton och upprörs när prinsessan Diana dör. Konstnärligt har han föresatser men inte förmågan att ta dem någonstans. Det bränner aldrig till när George är i farten, det blir mest småputtrigt och ljummet, ibland bara tråkigt. Det har jag tyckt länge, och inte minst sedan The Good German som var en blajjig och tråkig film – Film Noir my ass (det var väl en godhjärtad hora med i den också förresten?).

 • Flemming, 10:55 am September 7, 2010:

  Mja, OK, inte så mycket godhjärtad i The Good German kanske när jag försöker minnas. Minns filmen dåligt. Tråkig som den gråa ton den gjordes i.

 • Flemming, 10:55 am September 7, 2010:

  Mja, OK, inte så mycket godhjärtad i The Good German kanske när jag försöker minnas. Minns filmen dåligt. Tråkig som den gråa ton den gjordes i.

 • Jazzhands, 3:19 pm September 7, 2010:

  Ja, den var riktigt trist. Trots att den hade alla goda förutsättningar.

 • Jazzhands, 3:19 pm September 7, 2010:

  Ja, den var riktigt trist. Trots att den hade alla goda förutsättningar.

 • Molly, 4:08 pm September 7, 2010:

  Men Intern George är riktigt bra i Syriana.

 • Molly, 4:08 pm September 7, 2010:

  Men Intern George är riktigt bra i Syriana.

 • Jazzhands, 5:32 pm September 7, 2010:

  Sant. och som Dr. Ross i Cityakuten är han grym.

 • Jazzhands, 5:32 pm September 7, 2010:

  Sant. och som Dr. Ross i Cityakuten är han grym.

 • Flemming, 6:14 pm September 7, 2010:

  Flera av de rullar han har medverkat till, som Syriana, Michael Clayton osv, är ju inte dåliga, men som sagt, jag tycker att han aldrig riktigt når till sakers kärna. Han har vantar på sig och får inte riktigt grepp på saker. (Nu bedömer jag honom i och för sig efter en hyfsat hög standard när jag skriver det.)

 • Flemming, 6:14 pm September 7, 2010:

  Flera av de rullar han har medverkat till, som Syriana, Michael Clayton osv, är ju inte dåliga, men som sagt, jag tycker att han aldrig riktigt når till sakers kärna. Han har vantar på sig och får inte riktigt grepp på saker. (Nu bedömer jag honom i och för sig efter en hyfsat hög standard när jag skriver det.)

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen