Jazzhands

Folkets röst II

Jag har varit valförrättare i flera år. Jag är en demokratins tjänare. Jag älskar val. Det är nationens kanske största folkfest och som valförrättare är jag med som festfixare.
Jag har varit med så många val att jag jobbat mig upp till vice ordförande i min krets. Sikta mot stjärnorna, brukar jag säga. Sikta mot stjärnorna.

En sak jag gillar särskilt mycket med val och att vara valförrättare är att man träffar precis alla som kommer för att lägga sin röst, i just den valkretsen. Ett slags gränssnitt av verklighetens folk.
Och jag kan konstatera, fast med visst vemod i hjärtat, att den ännu finns gamla gummor och gubbar som klär upp sig, dagen till ära, och kommer till vallokalen tidigt. De är på utdöende, vilket besvärar mig, men de finns ännu kvar. Ett par, tre stycken.
Hur återupptar vi denna fina tradition?
Jag tänkte föregå med gott exempel och rösta i morgon, istället för att jobba, och ikläda mig handskar och hatt. Efter att rösten hamnat i urnan går jag och intar en bit princesstårta, eller kanske en kanelbulle. Något svenskt och rejält. Något som skänker glans åt dagen.
Eftersom jag har rötter i söderort lyssnar jag sedan på Du ska bli president med Imperiet.

Etiketter None

 • Johanna, 8:07 pm September 18, 2010:

  Min pappa klädde också alltid upp sig. Kavaj och slips, minst. Tänker föra vidare denna tradition imorgon! Saknar dock lämplig hatt och ett par piffiga handskar.

 • Johanna, 8:07 pm September 18, 2010:

  Min pappa klädde också alltid upp sig. Kavaj och slips, minst. Tänker föra vidare denna tradition imorgon! Saknar dock lämplig hatt och ett par piffiga handskar.

 • Joel, 8:16 pm September 18, 2010:

  Jag hade också tänkt skriva om traditionen att klä upp sig för valet, samt den att äta tårta efteråt för att fira demokratin. Men alla skrattar åt mig när jag berättar om det. Ingen tycks ha hört talas om de traditionerna. Det är viktigt att vi behåller dem, dels för att alla länder inte har detta privilegie och dels för att vi snart säkert kommer kunna bakisrösta via sms från soffan.

 • Joel, 8:16 pm September 18, 2010:

  Jag hade också tänkt skriva om traditionen att klä upp sig för valet, samt den att äta tårta efteråt för att fira demokratin. Men alla skrattar åt mig när jag berättar om det. Ingen tycks ha hört talas om de traditionerna. Det är viktigt att vi behåller dem, dels för att alla länder inte har detta privilegie och dels för att vi snart säkert kommer kunna bakisrösta via sms från soffan.

 • Christian, 10:38 pm September 18, 2010:

  Joel – privilegium (sorry), i övrigt håller jag med dig.

 • Christian, 10:38 pm September 18, 2010:

  Joel – privilegium (sorry), i övrigt håller jag med dig.

 • Jonas, 2:13 am September 19, 2010:

  Vackert.

 • Jonas, 2:13 am September 19, 2010:

  Vackert.

 • Jazzhands, 9:51 am September 19, 2010:

  Det ÄR en fin tradition, av precis de anledningar som Joel lägger fram. Plus att man bör fira den högtidliga och vackra känslan i att man är med och bidrar till något.

 • Jazzhands, 9:51 am September 19, 2010:

  Det ÄR en fin tradition, av precis de anledningar som Joel lägger fram. Plus att man bör fira den högtidliga och vackra känslan i att man är med och bidrar till något.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen