Jazzhands

Scent of a man

Det skrivs mycket om kvinnliga dofter men är nyfiken på vilka manliga dofter du föredrar/gärna tipsar om och vilka tycker du luktar helt fel och totaldissar? Skulle gärna se ett svar med dofter från olika prisklasser =)
Challe


Genusseparerade dofter uppfanns någon gång kring förra sekelskiftet och verkar vara på väg tillbaka, även om unisexdofterna fortfarande lever och frodas. Jag tycker inte att man behöver fästa sig alltför mycket vid herr- versus damdoft, men visst, traditionellt vill inte en man dofta blomsteräng och en kvinna dofta tobak. Men klassiska herrdoftsingredienser som vetiver, marint och musk och klassiska damingredienser som jasmin, mimosa och iris kan absolut vandra mellan grupperna, och det gör de också.
Skillnaderna, grupperna emellan, är mindre idag, så vill du testa riktigt “manliga” dofter jag tycker att du ska backa till 70-talet och de aromatiska fougeredofternas macholand. Testa till exempel Azzaro Pour homme eller Pacho Rabanne Pour homme om du tål dem. Båda betraktas som stilbildande mästerverk, men är ganska barska. Stilbildande, om än mildare, är annars Davidoff Cool Water, som är den marina doften framför alla, om man vill dofta deffad vattengud. Men min intuition (statistiken) säger mig att du tycker bättre om Diors Eau Sauvage.
Samtliga i mellanprisklass, men det blir inte sämre för att man går ned lite i pris. Tabac Original (edc) döljer något alldeles underbart under de metalliska första minuterna och kostar en tvåhundring. Classic man.
Den bespottade Brut säljs inte i sverige men blir din för några få dollar på eBay, en miljon gånger bättre än sitt rykte, och doftar lika grönt som flaskan. Hittar du den vintage märkt “Fabergé” får du något av det bästa som kan köpas för pengar.
Och missa inte underbara och lite reserverade återutgåvan av Monsieur Givenchy. Också den finns billigt på nätet.
Vill du hellre lukta elegant, fransk herre så är Guerlains cologner, som Eau de Guerlain oöverträffade. Eller YSLs Nuit de L’Homme. Chanels Bleu för män är också ett under av nonchalant elegans, som lite Vincent Cassel i koncentra. Han företräder dock YSLs Nuit de L’Homme. Jaja.

Etiketter: , , , , , , , ,

 • Challe, 11:55 am April 9, 2011:

  Intressant, tack för svar. Jag håller med om att man kan vandra fritt mellan grupperna.

  Jag kanske var lite otydlig i min fråga men menade parfymer som marknadsförs till män och inte nödvändigtvis parfymer som är väldigt manliga i lukten. Paco Rabanne och Davidoff är väldigt starka och “ytliga” tycker jag.

  Dofterna som jag dras till är lite annorlunda dofter som berättar något.
  De jag gillar är varma (Fahrenheit), fräscha (Instinct) och lite orientaliska dofter med lukt av vanilj (typ Bulgari Black, D&G Force). Du tippade rätt på Eau Sauvage, har den hemma!

 • Caroline Hainer, 2:09 pm April 9, 2011:

  Det finns fler anledningar att återkomma till frågan om herrdofter. Tycker att Byredo lyckats mycket bra med sin unisexframtoning, och Aqua di Parma har ypperliga kompositioner i sin blå serie. Är i synnerhet förtjust i Bergamotto. Om man gillar citrus…

  Fahrenheit är nog den doft jag har flest personliga minnen förknippade med, det var doften ALLA killar bar när jag gick i högstadiet. Efter gympan kunde doften ligga som ett moln i skolkorridoren. Ah sweet teenage love…

  Men du, det låter som om Lanvin och YSL La Nuit L’Homme kanske kunde vara något för dig ändå? Manliga men inte macho, mer murriga, mörka, rökiga, hemliga och nästan sadistiska. Inte för att jag vill antyda något om bärarna nu…

 • Challe, 11:08 pm April 9, 2011:

  Haha, Fahrenheit kanske inte var så värst annorlunda om den var så pass mainstream! Men jag är 19 år så när Fahrenheit hade sin storhetstid var jag ganska ung? Den enda stora (och uttjatade) parfym som jag kan relatera till är Le Male.

  Så som du beskriver dofterna är ungefär så jag vill lukta… Manliga men inte macho, hemlighetsfulla, mystiska, rökiga men söta. Jag har faktiskt varit inne och luktat på YSL doften ganska många gånger, men har inte riktigt känt något. Kanske för att jag inte tagit mig tiden att känna hur den utvecklas och att den fått slåss om utrymmet med ganska många andra lukter.

  Tack igen, gillar din blogg skarpt och är en trogen läsare.

  P.S. Trots att jag gillar spänningen med dofter väldigt mycket så är ironiskt nog lukten av min hud den jag doft jag gillar allra mest. Önskar man kunde ha den på flaska typ, haha…

 • Caroline Hainer, 9:14 am April 10, 2011:

  Många klassiska parfymer har varit mainstream om man med mainstream menar överst på försäljsninglistorna… Kanske var det en lokal grej med just Fahrenheit? Har andra i min omgivning/min ålder (34) som sagt att deras skola luktade Björn Borg och Lacoste…

  Weird fact om Fahrenheit: i Sex & the City 2, om man är observant, så framgår det att Mr. Big använder den. I alla fall är den tydligt utplacerad i hans badrumsskåp…. På tal om mainstream.

  Le Male är fin. Men jag undrar om jag inte föredrar Classique? Båda kommer förresten ut i sommarvarianter nu.

  Har du provat Byredos Pulp? Alan Cumming? Något från Comme des Garcon? De luktar knas. Om du vill bort från mainstream…de är torra och luktar knas. Olja, bensin, läder och torrt, torrt, torrt. Låter inte som det du är ute efter, men för en liten åktur för näsan så…

  Och som alltid – prova doften på handen, låt den utvecklas. Provar du på ett papper eller liknande så låt det torka helt, och ta fram det sen efter tre minuter, sen tio och sen en timme (minst). DÃ… får du hela doften.

 • Challe, 10:28 am April 10, 2011:

  Haha, lustigt att du nämner det om Sex & the City… Jag brukar tycka det är kul med att se vilka “diskreta” produktplaceringar man valt att göra i serier och filmer och brukar försöka spåra dessa… Unde den scenen fokuserade jag hela tiden på vad man valt att ge Big för parfymer och sanningen är att det nästan bara fanns Dior parfymer om jag inte minns fel? Alla var där, Eau Sauvage, Pour Homme, – Sport och Fahrenheit… Där handlade det självklart om ett sponsoravtal med Dior. Inte helt dumt, men tråkigt att det blev så ensidigt!

 • Caroline Hainer, 11:36 am April 10, 2011:

  Korrekt! Genomspons från Dior. Det framgick även att Carrie använder Kiehl’s handkräm och att Miranda har en hel hudvårdsserie från Bulgari (?).

  Roligaste sponset annars, tycker jag, är i Hulken där rara Liv Tyler tömmer sin väska och ut ramlar allehanda Givenchy-produkter, i synnerhet ett läppstift (eller om det är gloss), som hon tar upp och säger “så du menar att jag inte ens kan ta med det här?”.

  http://www.livtylerwebsite.com/publicity/pictures/givenchy1024.jpg

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen