Jazzhands

Mötet med akupunktören

Han såg ut som Seth Rogen, ganska exakt. Han konstaterade att mitt problem – att jag är så trött jämt – är relaterat till njurarna. Han förbjöd mig att äta “sparris, svamp och kalla mjölkprodukter” och betonade att jag måste sluta med detta direkt. “Cold turkey! Cold turkey!”. Sen stack han nålar i mig. I händerna och i anklarna. Det kändes mycket mindre än jag trodde att det skulle göra.
“Är du nålrädd?, frågade han. “Jag visar på mig själv först…” sa han och stack en nål i armen på sig själv.

Låg där på en brist med nålar i händer och fötter. Tänkte på mest ingenting. Fick “Everyday is like Sunday” på hjärnan.

Min första akupunktursession. Kvacksalveri säger A. Får se vad mina njurar säger.

Etiketter None

 • Jessica, 1:40 pm October 21, 2010:

  Personligen lutar jag åt As, vem det nu är, åsikt. Men du som journalist kan ju alltid spinna en artikel ur det när du väl testat. Är du nöjd säljer du artikeln till Amelia Adamo och tycker du att det är bunkum så säljer du den till… vänta, jag kommer på när som helst någon media-outlet i Sverige som har en evidensbaserad syn på medicinrapportering.

  Akupunktur har dokumenterad effekt på precis en grej: smärttillstånd. Men den effekten är inte starkare än placebogruppen i en kontroll. (Svårigheten med att placebokontrollera akupunktur är uppenbar, men försök har gjorts med “falska” akupunkturnålar och med att använda “fel” behandlingspunkter. Dvs påstå att man behandlar tex öronvärk när man i själva verket trycker nålar i lever-punkterna etc)

  Att skylla på dina njurar, utan att ta ett kissprov antar jag, brukar vara populärt bland alternativare: de flesta har en någorlunda uppfattning om vad njurarna gör och de flesta får inte panik när de hör att nurarna jobbar under par etc. Att skylla trötthet på njurarna är också listigt eftersom utmattade och/eller outsövda människor tenderar att få mörka ringa under ögonen, vilket man också kan få om njurarna inte funkar som de ska. Dessutom har de flesta nån vag uppfattning om att njurarna (i själva verket binjurarna) tillverkar diverse hormoner som håller oss alerta. Om du misstänker att det faktiskt är något vaj med dina njurar tycker jag du ska gå till en vanlig läkare och få det kollat ordentligt.

  Eller, varför inte få dem kollade ändå? Här har ju gjorts ett påstående som är lätt att kolla upp. Påstående: problem med dina njurar är orsaken till din extrema trötthet. Respons: gå till läkare och kolla upp dina njurar.

 • Jessica, 1:40 pm October 21, 2010:

  Personligen lutar jag åt As, vem det nu är, åsikt. Men du som journalist kan ju alltid spinna en artikel ur det när du väl testat. Är du nöjd säljer du artikeln till Amelia Adamo och tycker du att det är bunkum så säljer du den till… vänta, jag kommer på när som helst någon media-outlet i Sverige som har en evidensbaserad syn på medicinrapportering.

  Akupunktur har dokumenterad effekt på precis en grej: smärttillstånd. Men den effekten är inte starkare än placebogruppen i en kontroll. (Svårigheten med att placebokontrollera akupunktur är uppenbar, men försök har gjorts med “falska” akupunkturnålar och med att använda “fel” behandlingspunkter. Dvs påstå att man behandlar tex öronvärk när man i själva verket trycker nålar i lever-punkterna etc)

  Att skylla på dina njurar, utan att ta ett kissprov antar jag, brukar vara populärt bland alternativare: de flesta har en någorlunda uppfattning om vad njurarna gör och de flesta får inte panik när de hör att nurarna jobbar under par etc. Att skylla trötthet på njurarna är också listigt eftersom utmattade och/eller outsövda människor tenderar att få mörka ringa under ögonen, vilket man också kan få om njurarna inte funkar som de ska. Dessutom har de flesta nån vag uppfattning om att njurarna (i själva verket binjurarna) tillverkar diverse hormoner som håller oss alerta. Om du misstänker att det faktiskt är något vaj med dina njurar tycker jag du ska gå till en vanlig läkare och få det kollat ordentligt.

  Eller, varför inte få dem kollade ändå? Här har ju gjorts ett påstående som är lätt att kolla upp. Påstående: problem med dina njurar är orsaken till din extrema trötthet. Respons: gå till läkare och kolla upp dina njurar.

 • Jazzhands, 2:08 pm October 21, 2010:

  True. Jag är inte särskilt mycket piggare idag jämfört med igår direkt.

 • Jazzhands, 2:08 pm October 21, 2010:

  True. Jag är inte särskilt mycket piggare idag jämfört med igår direkt.

 • Okinava, 6:35 pm October 21, 2010:

  Ã…h, det värmer mitt hjärta att få se en så fin genomgång, Jessica!

 • Okinava, 6:35 pm October 21, 2010:

  Ã…h, det värmer mitt hjärta att få se en så fin genomgång, Jessica!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen