Jazzhands

Nyttighetens pris

Jaha, där får man för att man försöker anstränga sig, vara lite nyttig. I jakten på maximerad hälsa och optimalt välbefinnande, kanske några manchegokilon lättare och – som bonus – ordning på min neverending krånglande kroniska sjukdom vi inte talar om så besökte jag en dietist. Gjorde weird tester, fick fylla i ett fyra sidor långt dokument om alla möjliga vanor och fick rådet att sluta med gluten, mejeriprodukter, svart te och frukt kastat i mitt ansikte.

Eller okej, inte kastat i mitt ansikte, dietisten levererade nyheterna med värme och respekt. Det är ju bara det att hela min diet består av de saker hon just förbjudit mig att äta.

Påminner mig ändå lite om Dr. Brandt som uteslutit “gluten, mejeri, frukt, jäst, kaffe, te och rött kött” ur sin diet och i stort sett bara lever på broccoli och blåbär. Och han ser ju frisk ut

Etiketter None

 • Jessica, 11:47 am September 18, 2012:

  Jag hade begärt en second opinion. Det finns väldigt duktiga dietister och sen finns det även dårar. (Fast din låter sansad. Dårarna brukar få något förklarat i blicken när de slutligen, oundvikligen, kommer fram till att din diet hädanefter består av solrosfrön och gojibär. Allt annat måste bort.)

  Detta är matgrupper som kan påverka lite olika, icke närmare definierade, tillstånd, men om ditt allmäntillstånd tillåter det så kunde du kanske prova att utesluta en sak i taget, ca två veckor i stöten, för att se om något av det skulle gå att behålla? Det vore ju synd att slänga ut en möjlig bäbis med det presumtiva badvattnet.

  Brandt är uppenbart en dåre. Vad är poängen med att leva till 110 om man ska se ut, och orka, som en hundratieåring från 40 och dit? Han ser ut som att han kan falla död ner vilket ögonblick som helst. Honom tar jag inga kostråd ifrån. (Jag tar inga kostråd öht – jo, IF har varit väldigt bra för mig – men jag är bortskämd med hälsa, så min laissez mange du brioche-attityd är inget jag rekommenderar andra.)

  Om det visar sig att allt faktiskt måste bort så kan du ju utlysa en tävling i bloggen för att hitta din nya akilles-treat. Vilket egentligen är en täckmantel för att folk ska skicka dig exotiska läckerheter för provsmakning. “Saluhallen – officiell supplier av parmachips till Jazzhands!”

  Långt inlägg kort: Aw, that sucks! *stor sympati*

 • Kawa, 8:33 pm September 18, 2012:

  Men åh, vad är det för farligt med svart te nu då? De andra sakerna är ju bekanta, gluten, laktos etc. Fast jag vägrar tro att frukt är dåligt, kolla på en banan eller apelsin: Snygga färger, genialt förpackade. Det måste vara meningen att vi ska äta frukt. Jag tänker att om man själv mår dåligt av något så är det ändå inget kul att äta det. Som laktosintolerant har jag t ex helt slutat med glass för att jag som en pavlovsk hund förknippar glass med magknip och fisar. Ingen förlust faktiskt. Men andra mejeriprodukter som ost och yoghurt skulle vara trista att avstå ifrån. Och svart te, trösten morgon, eftermiddag, kväll. Ska ta mig en kopp premium-Darjeeling nu. Den där dr Brandt ser opålitlig ut! Varma hälsningar och hopp om god hälsa till dig!

 • Lasse, 9:09 pm September 18, 2012:

  Angående Dr Brandt; Nja…

 • T-Anna, 4:37 am September 19, 2012:

  Jag håller med Jessica, att utesluta tre stora grejer på en gång låter mycket drastiskt (och då pratar jag som ngn som inte kan äta tomater, citrusfrukter, eller dricka alkohol och kaffe). Hitta en second opinion.

 • Ellen Dolby, 12:12 pm September 19, 2012:

  Dr Brandt ser ut som ett fetus.
  /Säger inte mer

 • Jazzhands, 6:25 pm September 19, 2012:

  Hardcoregrejen med att utesluta både gluten och mejerier på samma gång, som jag fattar det, är att båda är potentiellt irriterande för min miffo-mage. Genom att utesluta båda kan man sen introducera lite nya grejor, som typ crazy havre, efter ett tag och se om det gör nån skillnad. Svart te tycker dietisten inte om eftersom hon tycker att jag dricker alldeles för lite vatten. “Men jag dricker typ tre koppar te om dagen” sa jag och då sa hon att det var ju trist eftersom svart te är uttorkande.

 • Jazzhands, 6:25 pm September 19, 2012:

  Grönt te, däremot, får jag dricka hur mycket jag vill. Smakar hö, har jag alltid tyckt, men nu börjar jag acceptera det gröna teet.

 • Jessica, 1:30 pm September 20, 2012:

  Om din dietist sa att svart te är uttorkande och om hennes motivering för att utesluta det är få dig att dricka mer vatten så är hon, tyvärr, en av dårarna. Koffeinhaltiga drycker är något uttorkande, ja, men på inget vis så uttorkande att det väger upp mängden vätska du får i dig genom att dricka dem. Nej. Inte ens kaffe.

  Om hon hade sagt att garvsyrorna i te var potentiellt knöliga för din mage hade jag tagit henne på lite större allvar. Men att ha gått på den gamla skrönan om teets/kaffets uttorkande egenskaper sänker hennes trovärdighet rejält. Ja, koffein har en lätt uttorkande effekt. Nej, inte ens en storkonsument når någonsin vätska/uttorkningsekvilibrium. Det är _teoretiskt_ möjligt att brygga sig en kopp kaffe som är så stark – innehåller så mycket koffein – att det torkar ut mer än det ger i vätska. Det är dock _praktiskt_ omöjligt att dricka den. Det smakar skit. Om du är som de flesta och gör en kanna på fyra-fem teskedar lös-te, eller en kopp med en påse så är du inte i närheten av att torka ut dig genom att dricka te istället för vatten.

  Jag säger alltså inte att din dietist med nödvändighet har fel om huruvida du ska dricka svart te eller inte. Men jag säger att hennes förklaringsmodell, varför, inte håller. Hon får ge en bättre motivering än att fobba bort dig med att papegoja motbevisade dumheter om vätskebalans.

  Hur ens mage tål svart – eller grönt – te är väldigt individuellt. Jag känner ett flertal människor som mår sämre i magen av grönt än av svart men även några som undviker svart te eftersom det gör dem “bubbliga i magen”. De flesta jag känner upplever varken eller.

  Det finns dock ingen förklaringsmodell som ger stöd för att svart te skulle vara sämre på just detta. Grönt te har en del trevliga egenskaper som dietister gärna biter sig fast i. Men därifrån till att det är nåt slags jävla bezoar är en helt annan fråga. Dessutom kan svart te det mesta som grönt te kan. Är du ute efter antioxidanter, till exempel, så är det hugget som stucket. Det har bara inte den halo-effekt som omger grönt te, eftersom folk faktiskt tycker om det och belönar sig med det. Svart te är dessutom väl dokumenterat, kanske en gnutta kontraintuitivt, som vanligtvis bra vid magsår och magkatarrer. (Individuella variationer finns förstås)

  Jag vet inte tillräckligt om växelverkan mellan gluten och mejerivaror för att ha en åsikt om den uteslutningsmetoden. Har du, till exempel, fått förklarat huruvida det är mjölkprotein eller mjölksockret som ska vara ditt problem? (Det påverkar till exempel vilka ersättningsprodukter som passar. Vissa kan till exempel använda UHT-mjölk eller kondenserad mjölk utan problem.)

  (Detta är alltså inte frågor jag kräver svar på, eftersom jag förstår att det kanske inte är det roligaste samtalsämnet. Mera avstamp för själv-googling om det skulle väcka några egna frågor. Jag är, som du förstår, inte mer insatt i dietfrågor än någon annan men har ett intresse för faktoider och skrymt. “Koffeinuttorkning” är ett solklart fall av faktoid.)

  Jag kan rekommendera en podcast med en sansad dietist som håller sig till två tumregler: “evidensbaserat” och “allt med måtta” för den som är intresserad: The Nutrition Diva (Monica Reinagel). Amerikansk dietist med en fixering vid svensk saltlakrits, närmare specifikt Salta Sillar.

 • Jessica, 1:47 pm September 20, 2012:

  (För den som till äfventyrs bryr sig har Reinagel skrivit om just vätskebalans, inklusive koffeinmyten, i Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/monica-reinagel-ms-ldn-cns/dehydration-myth_b_1080956.html )

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen