Jazzhands

Käpphästen/den svarta hunden

depression3-770x430
Åh dagen började ju så bra. Solsken, söndag och allt. Men sedan ramlar jag över ytterligare en hopblandning av depression med saker som oro, sorg och ångest på sociala media. Och blir irriterad.
Livet är supersvårt ibland. Det är mänskligt att må dåligt, det kan vara förödande att uppleva sorg. Ibland drabbas vi av motgång, tragedier och svårigheter. Livet kan kännas oerhört tungt.
Detta betyder inte nödvändigtvis att vi har en diagnos eller att vi lider av en obalans i hjärnan som behöver åtgärdas av SSRI-medicin och terapi.

Ibland måste vi få professionell hjälp med vårt tillstånd. Sorg kan kräva sömntabletter, vitaminer, åtgärder, livsförändringar och samtal med en kurator eller terapeut. Men det behöver inte betyda att man har en diagnos. Det kan lika gärna betyda att vi är människor. Att vi lever. Och vi ska vara försiktiga med att medicinera mot att leva. Och jag önskar att detta gällde både läkare och patienter.

För jag tror att ju mer vi urholkar begreppet och diagnosen depression, desto svårare kommer det att bli att få relevant hjälp och desto svårare kommer det att bli att ta itu med vad som verkligen tynger oss. Att medicinera bort sorg, till exempel, är inte en bra idé. Jag är självklart inte emot att man äter medicin som stöd i en svår tid men att klassa någonting som depression som egentligen snarare är ett resultat av att vara människa är farligt.

Etiketter None

  • Maria, 7:04 am February 8, 2016:

    Håller med dig. Jag har läst boken Bli vän med din pms av Lisa Eriksson som faktiskt förklarar varför man är låg under vissa tider i månaden. Hormoner eller bristen på dom kan spela stor roll. Lägg sen till att man vara en HSP, Highly Sensitive Person. Som du skrev, livet kan bara vara jävligt… Ibland har man mått bra för länge, det är som om kroppen inte är van och måste ner i en dipp. Intressant och framför allt, viktigt att prata om. Hoppas dagen blir bättre idag <3
    Kram.

  • Victoria, 11:07 am February 8, 2016:

    Håller med dig så otroligt mycket! Det var bara det 🙂

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen